Sot de Xera demana ajuda a la Diputació per a construir un pou que millore el proveïment d'aigua 

Guardar

Jorge Rodríguez con el alcalde de Sot de Chera foto_Abulaila (1)-2
Jorge Rodríguez con el alcalde de Sot de Chera foto_Abulaila (1)-2

La Diputació de València estudiarà la viabilitat tècnica de col·laborar en les prospeccions d'aigua que ha engegat Sot de Xera amb l'objectiu de solucionar els seus problemes de proveïment hídric, especialment durant els mesos d'estiu, on la població passa de menys de 400 a 3.000 habitants, segons ha apuntat l'alcalde, Tomás Cervera.

Davant la gran afluència de persones en període estival i el perllongat episodi de sequera, Sot de Xera, en la comarca dels Serrans, ha vist augmentades les seues dificultats amb el proveïment d'aigua. La intenció és trobar l'aigua necessària en el subsòl i construir un pou que done servei al municipi. 

Malgrat que l'equip de govern està convençut que han punxat en el lloc oportú per a donar amb l'aigua, l'alcalde prefereix tenir els peus en el sòl i assegura que la prospecció “no garanteix gens; encara que estem segurs que puga haver-hi aigua, no estarem cent per cent segurs fins que aconseguim arribar al corrent”.

Aquests primers tastos que s'estan realitzant en els voltants del municipi tenen com a objectiu el manteniment sostenible de Sot de Xera i evitar que la gent se’n vaja, per a açò és imprescindible garantir els serveis de primera necessitat, com és l'aigua.

L'ajuntament que dirigeix Tomás Cervera ha destinat ja 20.000 euros a aquests treballs de prospecció del terreny a la recerca d'aigua i ha demanat ajuda a la Diputació per a seguir buscant aqueix cabal subterrani que els permeta construir el pou. En principi, aquestes ajudes no poden gestionar-se a través del Pla Provincial d'Obres i Serveis (PPOS), però sí pot destinar-se diners del segon Pla d'Inversions Sostenibles, que ha deixat prop de 36.000 euros a Sot de Xera. 

A més del pou, Sot de Xera té en marxa un projecte pilot que pretén acabar amb el problema de l'abocament de residus al riu, sense necessitat de construir una depuradora, de la qual manca el municipi. “Els residus s'aboquen ara al riu una vegada passat el terme de Sot de Xera, però la idea és tractar aqueixos residus per decantació amb una espècie de sistema d'embalsaje que faria el paper de depuradora”, ha explicat l'alcalde. 

Tomás Cervera ha agraït al president de la Diputació la recent obertura de la carretera de Sot de Xera, amb una intervenció de més de tres milions d'euros en la CV-395, i ha aprofitat la trobada amb el president per a sol·licitar una ajuda de 6.000 euros per al Festival de Jazz i Música Urbana del municipi, que s'estudiarà des de la Corporació provincial. 

En el que portem d'any, Sot de Xera ha rebut en subvencions de la Diputació 50.000 euros del primer Pla d'Inversions Financerament Sostenibles (PIFS), 75.000 euros del PPOS, 33.500 euros del Pla de Camins i prop de 36.000 que rebrà del segon PIFS, la qual cosa sumen ajudes properes als 200.000 euros, al marge de les millores en la carretera. 

Destacats