Set locals guanyen els premis "Cacau d'Or" als millors esmorzars de la Comunitat Valenciana

Per primera vegada, es premien també els esmorzars que particulars van cuinar des de les seues cases

Guardar

premios cacau d'or
premios cacau d'or

Set bars i restaurants de la Comunitat Valenciana han rebut aquest dissabte el reconeixement dels premios 'Cacau d'Or' als millors esmorzars de la Comunitat Valenciana, en un certamen que per primera vegada ha distingit també els "esmorzarets" que ciutadans han preparat des de les seues cases.

El Palau de l'Exposició de València ha acollit una gala retransmesa per 'streaming', adaptant el seu format a les circumstàncies, per al lliurament de la VI edició dels 'Premis Cacau d'Or', segons ha explicat l'organització del certamen en un comunicat.

Aquests reconeixements van néixer en 2015 de la mà de la comunitat virtual #LaCulturaDelAlmuerzo, amb el suport d'Amstel i el propòsit de valorar aquesta tradició gastronòmica valenciana. "El típic esmorzaret, que es practica en tota la Comunitat, és un fet diferencial, alguna cosa que només pot trobar-se en les tres províncies valencianes i compost per un protocol que el converteix en una mostra del caràcter, cultura i estil de vida autòctons", destaca el concurs.

Set han estat els bars i restaurants reconeguts enguany per les seues propostes d'esmorzar. Entre ells està Casa Paquita, d'Eslida (Castelló), que "és un dels locals preferits pels ciclistes que recorren la Serra d'Espadà per a reposar forces en les seues rutes", ha ressaltat l'organització del concurs.

Un altre dels premiats, Fernandet, de Les Palmeretes - Sueca (València), té fama per les seues propostes amb producte fresc de la mar.

La llista de premiats continua amb Casa Tere, del Grau de Gandia (València), "temple dels guisats, calders i elaboracions tradicionals".

Un llegat que La Aldeana del Cabanyal, a València, transforma en suggeridors entrepans que incorporen receptes clàssiques amb nous aires, i que li ha valgut un altre dels premis. Des de Sant Antoni de Requena (València), Ramos representa els esmorzars a la brasa, amb embotits i productes carnis "de primera qualitat".

El palmarés es completa amb Ca Tomàs d'Alzira (València), que combina l'esmorzar popular amb propostes del senyoret, servides en el seu menjador privat. I Reyton, de Sueca (València), amb una de les millors relaciones qualitat-preu per a uns rotunds entrepans.

Un representant de cadascun d'aquests bars i restaurants ha estat l'encarregat de rebre el característic trofeu d'aquests premis. Aquest 'cacau del collaret' daurat distingeix els millors locals on practicar una cultura de l'esmorzar que inclou variants i fruita seca com a entrant, un entrepà o plat principal, cervesa per a acompanyar i un café ("cremaet" en moltes ocasions) per a completar el ritual.

NOVES CATEGORIES

L'edició del 2020 d'aquests guardons al voltant de la cultura de l'esmorzar s'ha adaptat als nous temps. D'una banda, s'ha creat una nova categoria que vol incentivar la presència, cada vegada major, de les dones en aquesta tradició culinària.

'#DonesEsmorzadores' naix de la mà de la professora i aficionada a la gastronomia Ana Lourdes Torres (@cocadepanses) i ella ha estat l'encarregada de rebre el premi en nom de les guardonades: les periodistes Regina Laguna, Rosa Domínguez i Laura Ballester; les influencers Pilar Montesinos (@xiquetafallera), Raquel Esteve (@Lucreciadeborja) i Soledad Faulí (@finorvalenciana); i la fiscal cap de delictes d'odi i escriptora, Susana Gisbert.

Una altra nova categoria és '#EsmorzarDeCasa', nascuda durant el confinament per a recollir les propostes que els aficionats preparaven en les seues llars per a mantenir viva la flama de l'esmorzar. Els premiats han estat l'universitari Carlos Fajardo, el fotògraf José Ramón Crespo i la penya gastronòmica Glotton's.

Destacats