"Seria important conéixer si s'ha aconseguit la immunitat grupal abans de la volta a la normalitat"

Parlem amb Vicente Zanón, epidemiòleg de la VIU, sobre l’evolució de coronavirus a la Comunitat Valenciana

Guardar

fotonoticia_20200427090608_1920
fotonoticia_20200427090608_1920

"Si disposàrem d'un tractament, estaríem en millor posició per a frenar un possible repunt". Aquesta és una de les conclusions de l'expert en epidemiologia de la VIU, Vicente Zanón. I és que si bé és cert que estem davant un virus completament nou, "els coronavirus solen ser estacionals", per la qual cosa centrar els esforços a trobar una vacuna és essencial per a combatre més eficaçment la Covid-19.

No obstant això, de moment, les dades a la Comunitat Valenciana comencen a ser favorables, amb descens dels casos actius i l'augment de les altes. Ara, és moment de començar amb un procés de desescalada que ens conduirà a una 'nova normalitat' de la qual parlem amb Vicente Zanón.

Quina valoració fas del procés de desescalada?

D'una banda, veig bé que per fi hi haja un pla de ruta per a aquest procés de tornada a la normalitat. Fins ara s'anaven prenent decisions segons el que anava succeint. Ara es realitzarà sobre la base d'eixe pla establit, encara que es podrà modificar en funció de com vaja evolucionant la malaltia.

Però continue pensant que abans de planejar aquesta volta a la normalitat és imprescindible tindre dades de la població. És important saber si s'ha aconseguit la immunitat grupal, i encara no disposem de dades per a saber-ho. No sabem quantes persones asimptomàtiques però amb capacitat de transmetre el virus hi ha. Segons un estudi realitzat per investigadors de l'Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol de Barcelona, encara podria haver-hi a Espanya fins a mig milió de persones amb capacitat contagiosa.

A més, no s'ha establit l'obligatorietat d'ús de mascaretes. Des del govern diuen que no el veuen necessari, però sí molt recomanable. És clar que no poden obligar el seu ús si no les proporcionaran. Però la gent utilitzarà el transport públic, compartiran ascensors, etc., per la qual cosa el seu ús hauria de ser obligatori en llocs públics.

Com està sent l'evolució de la pandèmia a la Comunitat Valenciana?

A la Comunitat Valenciana la disminució de casos positius nous contínua el seu descens progressiu, però cada dia continuen diagnosticant-se nous casos i continuen produint-se defuncions. El positiu és que va augmentant el nombre de persones que es recuperen.

La incògnita és si en eixir de nou al carrer, quan encara hi ha nous contagis, podrà produir-se un rebrot de l'epidèmia.

Podrem gaudir aquest estiu de les platges i les piscines?

Sí que és factible, si l'evolució de l'epidèmia segueix les estimacions del govern i el seu grup d'experts. Encara que no serà de la mateixa manera que anys anteriors, ja que caldrà respectar mesures de seguretat, com la separació mínima entre persones. I podria no ser possible si es detecta una reculada en l'evolució; és a dir, un augment dels contagis. En eixe cas, el govern podria tornar a establir mesures restrictives que podrien impedir gaudir de platges i piscines.

Es parla sobre un possible repunt de casos en la tardor, veu açò possible?

Com poder, podria. Uns altres coronavirus són estacionals. Remeten en períodes càlids, com a primavera-estiu, i reemergien en períodes freds, com a tardor-hivern. El problema és que encara no hem passat per aquesta situació amb aquest virus. Fins que no arribe el moment i vegem què succeeix, no sabrem com actuar enfront de la Covid-19. Per això és important el desenvolupament de tractaments efectius i d'una vacuna eficaç. Si disposàrem d'aquesta eina per a lluitar contra el virus, estaríem en millor posició per a frenar eixe possible repunt.

Arxivat a:

Destacats