Sanitat inverteix 400.000 euros per a realitzar una vigilància entomològica i erradicar el mosquit tigre en la Comunitat Valenciana

Guardar

Un exemplar de mosquit tigre
Un exemplar de mosquit tigre
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública invertirà un total de 350.000 euros en ajudes a municipis per a combatre el mosquit tigre. A més, destinarà altres 50.000 euros a la vigilància entomològica a través d'un contracte amb la Universitat de València.El mosquit tigre es detecta ja en el 85 per cent de localitats de la Comunitat Valenciana i s'ha estés per tota Europa. Encara que aquest insecte pot actuar com a vector transmissor de Chikungunya, Dengue o Zika, aquests virus no circulen actualment per Espanya, ha apuntat la Generalitat en un comunicat.Una comissió 'ad hoc' avalua en aquests moments les sol·licituds presentades a la convocatòria de subvencions dirigides a municipis de la Comunitat Valenciana per a la lluita contra el mosquit tigre. Aquestes ajudes es destinaran a localitats, mancomunitats i consorcis, en el terme dels quals s'haja detectat la presència de mosquit tigre o on existisca major risc de colonització.En total, s'han presentat unes 350 sol·licituds, perquè només el 15% de municipis valencians està lliure d'aquest mosquit. Es tracta principalment de pobles d'interior i algunes localitats aïllades on no consta la presència de l'insecte, explica Sanitat.L'extensió d'aquesta espècie s'atribueix, entre altres factors, a la mobilitat de les persones. Així, el mosquit vola poc, però arriba lluny perquè és habitual que es cole en vehicles i aprofite per a desplaçar-se.Si el mosquit tigre pica en el seu periple a una persona amb Chikungunya, Dengue o Zika pot arribar a transmetre el virus a la seua descendència (ous i larves) amb el risc de multiplicar la població de mosquits portadors de virus. Els virus que causen aquestes patologies no circulen actualment per Espanya.En aquesta línia, a causa de la pandèmia per coronavirus, s'han reduït "molt" els viatges a regions en les quals existeix un contagi actiu d'aquests tres virus. Per això, fins a aquest mes de juny no s'han detectat casos d'arbovirosis en la Comunitat Valenciana.Per contra, en 2019 va haver-hi 27 casos de dengue en la Comunitat, però tots van ser importats. En 2016, també van arribar a les persones que havien viatjat a zones amb contagi actiu i havien contret Zika. Totes les infeccions es van detectar precoçment i es van encapsular per a evitar la seua propagació.Les subvencions no es destinen exclusivament a l'actuació en punts amb casos declarats de virus, sinó que s'inverteixen a disminuir les poblacions de mosquits en zones urbanes de manera contínua en els mesos de primavera, estiu i tardor, mitjançant tractaments preventius biològics que actuen de manera selectiva sobre les larves del mosquit.Així mateix, es realitza una vigilància periòdica de les poblacions en els municipis de la Comunitat Valenciana a través del Laboratori d'Entomologia i Control de Plagues, així com assessorament a l'administració de la Generalitat Valenciana i dels municipis.

EL MOSQUIT PICA DE DIA

En l'àmbit domèstic, es poden adoptar mesures contra el mosquit tigre. Així, es recomana eliminar objectes a l'aire lliure que puguen acumular aigua, mantenir secs els plats de tests, evitar l'acumulació d'aigua en forats o buits d'arbres i mantenir nets els desguassos o canalons.S'aconsella garantir l'absència de mosquits i altres organismes en acumulaments d'aigua, així com realitzar un bon manteniment d'estanys o fonts ornamentals.A més, convé prioritzar l'ús diürn de repel·lents cutanis i repetir la seua aplicació després del bany o la pràctica intensa d'esport, ja que el mosquit tigre sol picar de dia.
Destacats