Sanitat estableix torns addicionals retribuïts per a les infermeres dels hospitals

Guardar

niños hospitalizados
niños hospitalizados

Tal com el Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha vingut demanant en diferents negociacions i a través de reiterats escrits des del mes de novembre passat, la Conselleria de Sanitat ha establit un programa de mòduls voluntaris i retribuïts perquè les infermeres dels hospitals puguen treballar en torns addicionals per a reforçar l'atenció sanitària, cobrir baixes i ampliar serveis davant la gran quantitat de professionals de baixa per contagi i l'augment de pacients ingressats per Covid i altres patologies.

En aquests moments, els ingressos per covid als hospitals estan un 80% per damunt del màxim pic de la primera ona (més de 3.500 ingressats) i els ingressos en UCI Covid estan un 40% per damunt del màxim pic de la primera ona (515 UCI). La situació ha sobrepassat el límit, i ja no hi ha marge per a més ingressos.

Així, de manera similar a l'acord de mòduls voluntaris i retribuïts que es va signar perquè les infermeres dels centres de salut treballaren fora del seu horari per a reforçar la vacunació, la Conselleria ha pres aquestes noves mesures davant la situació límit dels hospitals provocada per l'augment d'ingressos per Covid i, sobretot, pel gran nombre d'infermeres que en aquests moments es troba de baixa, infermeres que no poden ser substituïdes per no quedar professionals disponibles en la Borsa de Treball.

Segons un estudi elaborat per SATSE, les infermeres contagiades s'han incrementat un 31% en tot just 22 dies (del 24/12/2020 al 15/1/2021), passant de 1.954 a 2.556, i les infermeres en aïllament un 108% -de 323 a 671-. Quant a tot el conjunt de professionals sanitaris, s'ha passat de 5.685 a 7.325 professionals contagiats (un augment del 29%) i de 945 a 2.018 professionals en aïllament (un increment del 113%).

Encara que el Sindicat porta des de novembre sol·licitant a la Conselleria que prenguera aquesta mesura per a garantir la qualitat de l'assistència, SATSE se sent satisfet que finalment Sanitat s'haja adonat que era necessari prendre mesures addicionals que permeteren mantenir la ràtio infermera/pacient Covid i la ràtio infermera/pacient urgent no Covid, al mateix temps que es disposa de personal per a l'ampliació de llits UCI Covid en les zones provisionals on s'estan instal·lant. De fet, aquest Programa de reforç s'activarà als hospitals quan l'ocupació de llits d'hospitalització per Covid siga de més del 15% i quan l'ocupació dels llits de crítics per pacients Covid siga major al 25%.

El Sindicat espera que la Conselleria de Sanitat pose en marxa al més prompte possible aquests mòduls voluntaris i retribuïts, ja que "és l'única manera de proporcionar assistència sanitària de qualitat als pacients i suportar la pressió assistencial, a pesar que supose un nou gran esforç per part dels professionals d'infermeria", ha assegurat el Sindicat.

Els nous mòduls permetran que es doten els Serveis del personal necessari amb professionals d'eixe Servei, i si no es troben, amb infermeres d'altres Serveis de l'hospital, o d'altres centres i d'altres Departaments.

A més dels hospitals, aquests mòduls s'aplicaran en el Servei d'Emergències Sanitàries SES, hospitals de crònics i llarga estada, centres d'especialitats i en els centres de transfusions de la Comunitat Valenciana.

Arxivat a:

Destacats