Requena es reivindica com a destinació turística amb el nou atractiu dels túnels de La Villa, reformats amb ajuda de Diputació

Guardar

Túneles de Requena 2
Túneles de Requena 2

La vicepresidenta del Patronat Provincial de Turisme de València, Pilar Moncho, ha inaugurat hui a Requena amb l'alcalde, Mario Sánchez, els túnels de l'històric barri de La Villa, remodelats amb ajuda de la Diputació de València.Moncho ha felicitat l'Ajuntament de Requena «perquè la inversió en infraestructures turístiques és una aposta pel present i el futur de la ciutat, una clara reivindicació del vostre exceŀlent patrimoni com a destinació turística d'interior».

L'alcalde de Requena ha dit que «el municipi compta ara amb un nou atractiu turístic amb una gran tradició històrica i fruit de la coordinació entre administracions», i que «Requena és terra d'embotit i de cava, però també d'història».

També han assistit a la inauguració de la remodelació dels túnels de La Villa la regidora de Turisme, María José Martín, la resta de la corporació local, alcaldes pedanis, el diputat provincial Javier Berasaluce, representants d-associacions de Requena, l'arquitecte municipal, Pepe Simó, i l'arxiver municipal, Ignacio Latorre. Aquestos últims han explicat la història i el procés de rehabilitació dels passadissos subterranis.

El subsòl del centre històric de Requena atresora els túnels vuitcentistes excavats durant el setge carlista en els límits de la fortalesa. Es construiren amb la intenció estratègica de demolir la torre de l'Homenatge si no vencien la resistència isabelina amb el diàleg, cosa que no va arribar a passar, i s'han convertit en un bastió històric requenenc, i ara també turístic.

La Diputació de València ha invertit 75.267 euros amb el Pla Provincial d'Obres i Serveis (PPOS) per a condicionar els túnels, el nou atractiu turístic de Requena, que se suma a la seua exceŀlent proposta patrimonial. La reforma ha suposat una inversió global de 194.540 euros, que inclou també aportacions de l'Ajuntament de Requena i la Generalitat Valenciana.

Una xicoteta gran historiaSón uns quants els túnels que recorren la roca de tova calcària del barri de La Villa: tres d'ells comencen al carrer García Montés, i altres des del carrer del Peso. Són túnels majoritàriament practicables i connectats en molts casos. Destaca el túnel que comença enfront de l'actual oficina de turisme, en el carrer García Montés, s'endinsa per la costera del castell i acaba en la costera de Las Carnicerías.

L'inici d'aquestos túnels està documentat en el gran setge austracista sobre la ciutat de Requena, efectuat des del 13 de juny a l'1 de juliol del 1706 en el context de la Guerra de Successió a la corona espanyola. Les tropes austracistes, compostes de soldats alemanys i anglesos i miquelets valencians, comandades pel general Charles Mordaunt, comte de Peterborough, van sotmetre els borbònics requenencs a un setge terrible. Segons el cronista requenenc Pedro Domínguez de la Coba, coetani als fets i amb un paper protagonista com a mediador en aquest episodi bèŀlic, els austracistes van obrir una mina amb tres branques per a acabar amb la defensa borbònica. De fet, els defensors, en vore que ja era impossible la defensa a causa de les galeries subterrànies construïdes pels austracistes per a fer explotar les defenses emmurallades, decidiren capitular l'1 de juliol.

Construcció estratègicaL'excavació de mines forma part de l'estratègia bèŀlica de mina i contramina típica del segle XVIII, que buscava soscavar les defenses per via subterrània, introduir atacants o l'eixida d'assetjats.

Una altra de les utilitzacions d'aquestos túnels va ser la preparació com a refugi antiaeri durant la Guerra Civil de 1936-1939. Tant per via de la memòria oral com per un croquis dels túnels de l'època, es té constància que aquestos es van condicionar com a refugis antiaeris durant la Guerra Civil, encara que s’arribaren a utilitzar per l'absència de bombardejos aeris a Requena. De fet, un dels túnels del carrer García Montés, l’arrendà l'Ajuntament per a cultivar xampinyons els 1969 amb el nom de «túnel refugio» o «refugio», nom que recordava una de les antigues utilitzacions d'aquestos túnels (Arxiu Municipal de Requena, sign. 2485/35). La memòria oral també recorda que un dels túnels amb accés pel carrer del Peso a La Villa es va construir perquè els habitants d'aquesta part de la ciutat pogueren accedir als refugis antiaeris.

Visites de dimarts a diumengeAquestos túnels suposaran un nou atractiu per al turisme de la ciutat i podran visitar-se durant tot el mes d'agost gratuïtament soŀlicitant l'entrada en l’Oficina de Turisme. L’horari serà de dimarts a dissabte de 10'30 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenges de 10:30 a 14 h. El dilluns estarà tancat.

Destacats