Quin és el protocol al qual s'hauran de sotmetre els turistes que arriben a la Comunitat per Setmana Santa?

La Setmana Santa permetrà l'arribada d'estrangers de llocs amb alts risc, però es mantindran les restriccions de mobilitat entre autonomies per als residents de l'Estat Espanyol

Guardar

Turistes en un restaurant de la platja
Turistes en un restaurant de la platja

La Setmana Santa estarà marcada, un any més, per les restriccions. No seran tan dures com les de l'any passat, en el qual per aquestes dates la mobilitat de la societat espanyola estava sotmesa a un confinament domiciliari que es va allargar fins a tres mesos. Enguany, després d'una tercera ona que ha deixat les xifres de contagis i de defuncions més altes de tota la pandèmia en la Comunitat Valenciana, les vacances de Setmana Santa sembla que coincidirà amb una quarta. O, almenys, així ho asseguren els experts.

És per això que sembla que el sector turístic tampoc el tindrà fàcil aquesta Pasqua. No ho tindrà per les restriccions en termes de mobilitat i contacte social, que mantindran blindades les comunitats autònomes espanyoles. El sector espera un altre colp dur a costa de contindre la propagació del virus. L'única via que esperen que permetrà reactivar el sector són els turistes estrangers, a pesar que el volum que la Generalitat espera rebre's a un 86% inferior al que podria arribar en una Setmana Santa prèvia a la pandèmia, com així ho ha ratificat l'Institut Valencià de les Tecnologies Turístiques.

La situació a Europa és mala. En els últims dies, una quarta ona que amenaça replicar-se a Espanya en les pròximes setmanes, està assotant a molts països europeus. Les morts diàries estan aconseguint xifres similars a les de mesos arrere i els hospitals s'estan veient saturats per les altes ocupacions. Tot això a conseqüència de les noves variants del virus. En el cas d'Alemanya, Angela Merkel ha advertit que "pateix una nova pandèmia", que és "clarament més letal, clarament més infecciosa i contagiosa durant més temps".

Malgrat tot això, seran al voltant de 31.000 els turistes procedents de l'espai Schenguen els que arribaran a la Comunitat entre els dies 1 i 7 d'abril. En aqueix sentit, alguns sectors veuen incoherent que es permeta l'arribada d'estrangers a l'Estat espanyol, mentre que els residents espanyols no poden eixir de la seua autonomia. Els experts de l'epidemiologia a Espanya, en aqueixa línia, assenyalen que les restriccions de mobilitat haurien de limitar-se al màxim perquè la Comunitat continue liderant la incidència acumulada del virus en tota Espanya, que, després de diversos dies, se situa entorn dels 31 casos per cada 100 mil habitants.

Les mesures alemanyes no prohibeixen, de moment, els vols internacionals a les zones no considerades de risc, com la Comunitat Valenciana. Això sí, serà obligatòria una PCR negativa abans de tornar al país d'origen. Malgrat això, les autoritats alemanyes desaconsellen qualsevol viatge que no siga essencial. En el seu cas, el Regne Unit, un altre dels països emissors de més turistes a la regió valenciana, estudia allargar les restriccions de volar a l'estranger fins al 30 de juny. És el turisme francés el que de moment més arriba a la Comunitat: dels 50.000 viatgers que han arribat des de principis d'any, un terç era de França.

PERÒ, QUIN ÉS EL PROTOCOL SANITARI PER ALS QUE ARRIBEN?

El govern d'Espanya manté activat un protocol de seguretat en ports i aeroports. Exigeix la presentació d'una PCR negativa realitzada en les 72 hores prèvies a l'arribada al país. Els serveis encarregats de dur a terme el control sanitari són els de Sanitat Exterior, un organisme adscrit al Ministeri de Sanitat.

A més de la PCR, qualsevol que arribe d'un altre país ha de passar un examen de Sanitat Exterior que pot comprendre tres elements:

  • Control documental, a través d'un "Formulari de Control Sanitari" que difereix en funció de si el viatge és a través de via marítima o aèria. En el segon cas, cal omplir-lo a través de la pàgina web https://www.spth.gob.es/ o a través de l'aplicació gratuïta Spain Travel Health-SpTH (disponible per a Android i iOS).
  • Control visual sobre l'estat del passatger o passatgera.
  • Presa de temperatura, a través d'un termòmetre sense contacte o mitjançant cambres termogràfiques. Les persones amb una temperatura superior a 37,5 °C o aquelles sobre les quals hi haja sospita de patir Covid-19 hauran de sotmetre's a una avaluació sanitària. Aquesta inclou, segons detalla el Ministeri de Sanitat, "la valoració de l'estat clínic i epidemiològic i la realització d'una Prova Diagnòstica d'Infecció Activa (PDIA), en cas de ser necessari".En el cas que els serveis de Sanitat Exterior confirmen sospites d'una infecció, s'activaran els protocols d'alerta sanitària en coordinació amb els establits per les autoritats sanitàries de la Comunitat Valenciana.

AFECTA EL TANCAMENT PERIMETRAL Als VIATGERS INTERNACIONALS?

A pesar que els desplaçaments exteriors estiguen permesos, el govern espanyol i les autonomies prohibeixen que els turistes que arriben a l'Estat es desplacen entre comunitats. A més, hauran de respectar el toc de queda que s'haja establit en el territori en el qual es troben.

En aqueix sentit, les facilitats per a viatjar a Espanya és una cosa que la Comissió Europea ha qüestionat. És per això que des de Brussel·les es demanava ahir coherència al govern de Pedro Sánchez en termes de controlar els desplaçaments interiors i exteriors.

Arxivat a:

Destacats