Què passarà amb els qui ja han rebut la primera dosi d'AstraZeneca?

Ahir, el Govern va decidir suspendre la vacunació amb AstraZeneca a menors de 60 anys després de l'anunci de la EMA que hi ha un "vincle clar" entre la seua inoculació i els trombes, però, i els que estan a l'espera de la segona dosi?

Guardar

punto vacunacion
punto vacunacion

A partir de hui dijous, els plans de vacunació tornen a canviar. El motiu té la seua base en l'anunci per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA) que existeix un "vincle clar" entre la dosi d'AstraZeneca i els casos de trombes, una cosa que ja va fer suspendre temporalment la vacunació fa no més de dues setmanes. Després d'això, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat en el ple del Consell Interterritorial convocat amb urgència suspendre "per precaució" l'administració de la vacuna desenvolupada per AstraZeneca en els menors de 60 anys. La decisió sembla ser, ara sí, definitiva. Per tant, només les persones majors de 65 anys rebran la dosi d'aquesta farmacèutica a partir de hui dijous 8 d'abril.

La decisió ha fet que milers de persones ja vacunades amb la primera dosi i a l'espera de la segona punxada hagen quedat als llimbs dels plans de vacunació. Sobre aquest tema, ahir en la reunió dels 27 no es va prendre cap decisió ni vinculant ni definitiva. En eixe sentit, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va assegurar que la qüestió "està per determinar".

POSSIBLES SOLUCIONS Al PROBLEMA

No obstant això, Sanitat ja contempla dos escenaris possibles quant a aquest grup de la població. Darias va avançar que una primera opció seria la inoculació d'una segona dosi d'una altra marca de vacuna. En eixe cas, no ha especificat quina seria la farmacèutica que compliria la funció, encara que, ateses les altres dues úniques dosis aprovades a Espanya hui dia, serien la de Pfizer o la de Moderna. Això sí, primer haurien d'avalar la decisió les autoritats sanitàries.

La segona opció seria la "possibilitat" que aquests ciutadans no reben cap altra dosi. És a dir, estarien ja immunitzats. I és que, "conforme a la fitxa tècnica de la mateixa vacuna", una sola dosi és suficient per a aconseguir una immunitat del 70% enfront de la Covid-19.

La decisió, no obstant això, no està presa encara. "Esperarem al que es decidisca en l'àmbit europeu", assegura Darias. En el cas del Regne Unit, per exemple, s'està ja analitzant la primera opció, la d'administrar una segona dosi amb una altra vacuna.

MÉS BENEFICIS QUE RISCOS, MALGRAT TOT

Segons les conclusions assolides pel comité de seguretat (PRAC) de la EMA, els coàguls "inusuals" amb baixes plaquetes "han d'incloure's com a efectes secundaris molt rars" de la vacuna d'AstraZeneca, sobre la base de "totes les proves disponibles actualment", incloent-hi l'assessorament d'un grup especial d'experts. Per aqueix caràcter inusual, la EMA ha insistit que els beneficis són molt superiors als riscos d'efectes secundaris.

No obstant això, la possibilitat existeix. En el seu cas, els símptomes d'alerta que la EMA alerta són: dificultat per a respirar, dolor de pit, inflor a la cama, dolor abdominal persistent (en el ventre), símptomes neurològics (inclosos maldecaps intensos i persistents o visió borrosa), xicotetes taques de sang davall de la pell (no específicament en el lloc de la injecció).

A Espanya la vacuna d'AstraZeneca s'havia administrat fins ara a menors de 65 anys i personal essencial com a bombers, policies o docents encara que aquesta mateixa setmana el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, havia deixat oberta la porta a suprimir el límit de 65 anys.

Arxivat a:

Destacats