Què es pot fer i què no per Setmana Santa i Pasqua?

El Govern ha preparat una sèrie de mesures per a evitar contagis durant aquestes festes

Guardar

Malvarrosa
Malvarrosa

Des del passat 26 de març i fins al 9 d'abril, tant la Comunitat Valenciana com la resta d'Espanya, van entrar en la fase de restriccions imposades pel ministeri de Sanitat amb l'objectiu d'evitar un augment dels contagis per coronavirus i davant el temor de la possible arribada d'una quarta ona. Es tracta "d'un acord de mínims", segons va explicar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, després d'aprovar-se en la Comissió Interterritorial el conjunt de mesures.

Principals restriccions

El tancament perimetral s'aplicarà en totes les comunitats autònomes, una restricció de mobilitat que no suposa res nou en el territori valencià, ja que estarà vigent fins al 12 d'abril. A partir de llavors, els responsables autonòmics decidiran si flexibilitzar les actuals mesures. Ni els valencians podran viatjar fora de la Comunitat, ni persones d'altres comunitats podran entrar excepte per motius justificats (laborals o sanitaris).

Quant a la mobilitat nocturna, el toc de queda es manté tal com estava (de 22 h a 6 h), per la qual cosa eixir al carrer en eixa franja horària està prohibit i podria estar castigat amb fins a 600 euros de multa. D'altra banda, dins dels habitatges les reunions continuen limitades al grup de convivents, és a dir, no està permés ajuntar-se amb persones alienes al nucli de convivència més estricte. Fora de casa, les reunions s'amplien fins a un total de quatre persones, ampliable si algunes són convivents.

L'objectiu amb aquestes mesures és continuar en la línia positiva que en aquests últims dies es veu reflectida sobretot en les dades d'incidència acumulada en la Comunitat Valenciana, ja que el divendres va registrar la millor dada de tot el país, amb 28 casos per cada 100.000 habitants. El president de la Generalitat, Ximo Puig, reiterava dimarts passat que "si passem aquests dies amb prudència i responsabilitat, més prompte que tard alçarem les restriccions".

Reforç de presència policial

La Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana reforçarà durant la Pasqua la presència policial amb al voltant de 10.000 agents de les forces i cossos de seguretat de l'estat i prop de 500 controls de la Guàrdia Civil en carreteres secundàries i principals.

La Policia Nacional realitzarà controls de trànsit en els accessos a zones turístiques, tant d'interior com de costa, i en les estacions d'AVE i RENFE, autobusos i els aeroports d'Alacant i Manises. La delegada del Govern, Glòria Calero, va remarcar que les mesures restrictives només pretenen "salvar vides" i va subratllar que "no podem consentir que la gent insolidària continue perjudicant la gran majoria, que està complint les normes".

En concret, des de divendres passat i fins al pròxim 12 d'abril, la Guàrdia Civil desplegarà fins a 497 controls al llarg del territori valencià. A la província d'Alacant s'han previst 209 controls, en la de Castelló 72 i en la de València fins a 216. A més, la Guàrdia Civil incrementarà la vigilància en zones rurals del territori valencià per a evitar la celebració de festes il·legals en masies o cases allunyades de nuclis urbans durant els dies festius de Pasqua.

A més, un dispositiu especial de la Policia Nacional s'encarregarà de vigilar entorns naturals, pròxims a grans ciutats, després de detectar la celebració de botellons en aquests paratges. En total, al voltant de 6.000 efectius de la Policia Nacional formen part del dispositiu especial de Setmana Santa.

Oci recreatiu

Pel que respecta als bars i restaurants, es podrà acudir tant a exteriors com a interiors, ja que l'aforament és del 100% en terrasses i fins del 30% a l'interior dels establiments. No es podrà consumir en barra, l'horari de tancament continuarà com fins ara (a les 18 hores), l'ocupació de les taules es limitarà a quatre persones per taula i l'ús de la mascareta és obligatori quan no s'estiga consumint.

Els comerços no essencials tindran com a hora límit de tancament les 20 hores, això és les botigues de roba o altres comerços similars. D'altra banda, els essencials com és el cas de farmàcies i supermercats mantindran el seu horari habitual, més enllà de l'horari permés per als comerços no essencials. Així i tot, aquests comerços no estaran oberts en els dies festius de Setmana Santa i Pasqua.

Quant al sector cultural, l'aforament serà del 75% en museus i exposicions, i per a poder realitzar les visites caldrà complir en tot moment amb les mesures de distanciament social. Cinemes i teatres també obriran amb un aforament del 75%.

A més, estarà permés l'accés a les platges per a fer passejos o practicar exercici a l'aire lliure, tenint en compte el respecte en tot moment de les mesures de distància social i higiene. No obstant això, les piscines d'ús recreatiu, és a dir, piscines d'hotels, allotjaments turístics o d'urbanitzacions hauran de respectar el 30% de la seua capacitat d'aforament permés.

Arxivat a:

Destacats