Quatre de cada 10 empresaris valencians espera una caiguda dels seus beneficis l'any vinent

Guardar

terrazas-valencia-fase2
terrazas-valencia-fase2

Un 29% de companyies valencianes esperen que es reduïsca la seua facturació en els pròxims 12 mesos a conseqüència de la Covid-19 i un destacat 37% que ho faça la seua rendibilitat, segons les conclusions de la primera onada de l'International Business Report de 2020, el baròmetre de la signatura de serveis professionals Grant Thornton, que analitza de manera semestral les percepcions i expectatives de més de 5.000 executius de 35 països de tot el món en el curt i mitjà termini.

L'optimisme dels empresaris consultats de multitud de sectors cau quasi a la meitat respecte a desembre de 2019. Ara, aqueix optimisme de cara als pròxims dotze mesos torna a desplomar-se, passant del 40% al 24%.

No obstant això, i malgrat l'inèdit que ha suposat una crisi que ha exigit un cessament complet de l'activitat econòmica de manera temporal, segons les dades, els nivells de pessimisme no són tan preocupants com els de primer trimestre de 2011, quan va arribar a situar-se en el 8%. Si es compara la mitjana nacional amb la de la Comunitat, les empreses valencianes tenen una visió una mica més positiva, ja que els optimistes ascendeixen al 26%.

Per al soci director de Grant Thornton en la Comunitat Valenciana, Andrés Gurrea, "les dades obtingudes revelen que en l'anterior crisi els empresaris sí que van pronosticar una deterioració profunda i estructural. No obstant això, en aquesta ocasió sembla que sí que confien en una recuperació més ràpida de l'economia".

Els directius espanyols sí que creuen, no obstant això, que la pandèmia és un dels principals factors que afectarà negativament la marxa de les seues empreses en l'any vinent. Si a la fi de 2019 només dos de cada quatre directius creien que aqueixa incertesa anava a perjudicar les seues organitzacions, hui ja són tres de cada quatre (75%) a escala estatal i un 77% en la Comunitat. Per tant, no tindre un horitzó de seguretat econòmica a la vista pesa més a Espanya que a escala europea (59%) i global (66%).

L'última onada del baròmetre també mostra que la previsió del comportament de les empreses per a l'any vinent està marcada pel fort impacte en els seus negocis que ha tingut lloc en els últims i complexos mesos.

En la Comunitat, dues de cada 10 empresaris afirmen haver reduït els seus ingressos o facturació en més d'un 5% en els últims 12 mesos (23%): una xifra inferior a la mitjana espanyola (28%), europea (42%) i la global (37%). Sobre la base d'aqueixa mala dada, un 29% dels directius valencians reconeixen que reduiran els seus ingressos durant el següent exercici, per davall de la mitjana espanyola, de la Unió Europea i a escala global.

Quant a l'evolució dels seus beneficis que els directius valencians enquestats esperen per a l'any vinent, aquesta és notablement pitjor que la dels seus ingressos: quatre de cada 10 (37%) temen que descendisquen, una xifra inferior de totes maneres a la mitjana nacional (44%) i a la d'altres comunitats com Madrid (40%).

Quant a les exportacions, els dubtes sobre la demanda exterior també han augmentat entre els empresaris valencians. El suposat origen xinés de la pandèmia ha posat en relleu les febleses de les llargues i complexes cadenes de subministrament globalitzades, i ha impactat per exemple en els grans fabricants d'automòbils o de productes d'electrònica.

Si a la fi de l'any passat més del 40% els empresaris espanyols preveien incrementar les seues exportacions, ara només ho fan el 24% en l'àmbit estatal i el 34% en la Comunitat.

PERSPECTIVES D'OCUPACIÓ I SALARIS

Quant a les perspectives de generació d'ocupació, només dues de cada 10 empresaris valencians (17%) tenen previst augmentar la contractació de personal durant l'any vinent. Amb tot, i igual que ocorre amb l'optimisme, aquestes males perspectives de creació de nous llocs de treball són millors que les que mostraven durant la crisi de l'Eurozona.

Finalment, també crida a l'atenció la forta caiguda en la disposició dels directius a augmentar els salaris per damunt de la inflació, que baixa del 21% expressat fa sis mesos al 16%. Espanya, en aquest sentit, s'equipara a la intenció mitjana en la resta de països analitzats, que també se situa en el 16%, encara que a escala europea aqueixa xifra baixa lleugerament al 12%. En la Comunitat Valenciana aquest percentatge ascendeix al 17%.

Destacats