Puig urgeix a acordar un nou model de finançament per a garantir els serveis fonamentals

Trasllada a Sáenz de Santamaría que la posició del Consell serà de “diàleg”, però, alhora, de “defensa estricta de l’interés general dels valencians”. A més, sol·licita al Govern central que les despeses destinades a fer front a situacions d’emergència no computen com a déficit

Guardar

nuevo modelo financiación servicios fundamentale
nuevo modelo financiación servicios fundamentale

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha instat al Govern central a començar treballar "amb intensitat" en un nou model de finançament autonòmic per a aconseguir la "adequació definitiva" de la prestació pública dels serveis fonamentals "des de la igualtat entre ciutadans i la singularitat entre territoris".

Així s'ha expressat després de mantenir una trobada institucional amb la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en el Palau de la Generalitat, en el qual ha incidit que la posició de la Generalitat serà "sempre de consens, acord i diàleg, però, alhora, de defensa estricta de l'interès general dels valencians".

La reunió, que tots dos han qualificat com a "fructífera", s'ha celebrat en un clima de "lleialtat institucional" i ha servit per a desenvolupar qüestions acordades en la recent Conferència de Presidents autonòmics.

El cap del Consell ha fet lliurament a la representant de l'Executiu central de la proposta de finançament autonòmic que planteja la Comunitat Valenciana i ha insistit en la necessitat d'estudiar fórmules per a mutualitzar el deute de les comunitats autònomes que s'han vist perjudicades per la infrafinançament, com el cas de la Comunitat Valenciana.

En eixe sentit, Puig li ha traslladat a la vicepresidenta la situació d'"extraordinària dificultat financera" que travessa la Generalitat i ha considerat "positiu" que en els pròxims dies el Consell de Ministres adopte la decisió de crear la comissió d'experts que s'encarregarà d'estudiar el nou model. El cap de l'Executiu ha assenyalat que és "fonamental" que els treballs s'inicien com més prompte millor a fi de garantir la prestació de serveis per als ciutadans.

Així mateix, el President ha proposat que les despeses destinades a fer front a les conseqüències de situacions d'emergència, com les esdevingudes després de l'últim temporal a la Comunitat Valenciana, s'excloguen de la valoració del compliment de l'objectiu de dèficit i de la regla de despesa.

El màxim responsable de la Generalitat ha recordat que existeixen precedents similars per catàstrofes naturals, ja que en 2011 el Govern va aprovar un acord en el Consell de Política Fiscal i Financera pel qual les despeses amb motiu del terratrémol de Lorca no computen a l'efecte dels compromisos de dèficit de Múrcia.

Igualment, ha demanat atenció urgent a la necessitat de reparar els danys del temporal en els municipis turístics que han vist danyades la seua zona litoral abans que comence la temporada.

Tal com ha trasllat també el President, resulta necessari que els Pressupostos Generals de l'Estat tinguen sensibilitat amb la Comunitat Valenciana i amb els dèficits acumulats durant anys.

Puig ha remarcat la importància de la col·laboració institucional entre administracions, perquè es tracta -ha dit- de "solucionar els problemes dels ciutadans", i no de "crear-los". En este sentit, ha recordat que ha defensat des del primer moment la necessitat d'establir "un marc d'actuacions multilaterals de les diferents administracions per a cercar els punts de trobada i les possibilitats de recobrar la major normalitat institucional".

Arxivat a:

Destacats