Puig saluda amb "esperança" l'anunci de Sánchez: "És inajornable un sistema de finançament just"

Espera que Baldoví (Compromís) i Sánchez reprenguen el diàleg però descarta intervenir perquè distingeix esfera autonòmica i nacional

Guardar

puig-italia
puig-italia

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, saluda amb "esperança" l'anunci realitzat pel cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, que aquest dimecres va avançar que el Ministeri d'Hisenda presentarà al novembre un "primer esquelet" de reforma del sistema de finançament autonòmic.

Per a Puig "és inajornable un finançament autonòmic just". "És urgent que ens lleven el sac de pedres" que porta la Comunitat Valènciana per la inequitat del sistema, ha manifestat durant una trobada telemàtica amb lectors del Levante-EMV en el qual ha oferit la conferència 'Trànsit cap a la normalitat millorada'.

Durant la seua compareixença, ha insistit en la defensa d'aquesta reivindicació "sense crits" i sempre amb els interessos del poble valencià per damunt de partidismes. "És temps de justícia", ha remarcat.

Així mateix, ha valorat el "canvi d'actitud del Govern" enguany, primer perquè "totes les peticions de liquiditat" que s'han fet des de la Comunitat Valenciana "han sigut ateses", la qual cosa ha permés "avanços substancials" en el pagament de proveïdors.

En segon lloc, Puig ha citat el fons no reembossable de 16.000 milions que ha repartit el Govern entre les CCAA, una quantitat similar a les xifres sobre el "dèficit global" del sistema de finançament autonòmic que ja s'assenyalava en 2016. "Per als valencians és un pas molt important".

A partir d'ací, es necessiten els "màxims consensos", ha apuntat. "No volem que el debat s'eternitze ni que hi haja confrontació" entre comunitats. "El que volem és suficiència per al conjunt del sistema i equitat dels territoris", ha defensat.

Puig ha manifestat el seu respecte per la singularitat dels territoris al mateix temps que ha reclamat igualtat per a tots els espanyols i ha defensat la població ha de ser un "factor clau".

"No estem obcecats per un tros de pastís, sinó que volem un sistema harmònic i no renunciarem a allò que ens correspon", ha assegurat.

Quant a la relació del diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, i el president del Govern, Pedro Sánchez, després que el dirigent valencià votara en contra de la sisena pròrroga de l'estat d'alarma, en considerar que segueixen sense atendre's les seues demandes precisament quant al finançament de la Comunitat Valenciana, Puig ha confessat que li agradaria que la relació fóra "la més estreta possible" i cree que "s'ha de reprendre el diàleg "amb major intensitat".

En tot cas, ha descartat que això repercutisca en el Govern del Botànic, format per PSPV, Compromís i Unides Podem, ja que "cal distingir sempre les esferes: la nostra d'àmbit autonòmic, espai natural en el qual hi ha aquest acord i tant de bo també en uns altres, com a nacional i el municipal existisca la millor concordança possible però cada espai polític té els seus actors i responsables i no vull interferir", ha asseverat. En tot cas, "el camí correcte és el diàleg", ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats