Puig i Puigdemont reivindiquen la urgència d'engegar el Corredor Mediterrani com una infraestructura clau per a Europa

Guardar

FOTO_CORREDOR_01
FOTO_CORREDOR_01

El President de la Generalitat, Ximo Puig i el President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, han reivindicat la necessitat d'engegar com més prompte millor el Corredor Mediterrani, una infraestructura clau per al creixement i la competitivitat de tot l'eix mediterrani.

Tots dos presidents han clausurat un cim entre el Fòrum Valencià pel Corredor Mediterrani i la Taula Estratègica Catalana del Corredor Mediterrani, dos grups de treball que comparteixen l'objectiu de fer un front comú entre les dues comunitats autònomes per a impulsar les actuacions que han de fer realitat aquest projecte prioritari per als dos territoris.

Una de les conclusions d'aquesta jornada ha sigut l'exigència al Ministeri de Foment d'un corredor d'alta capacitat, eficient, multimodal, digitalitzable. A més, els participants en el cim també han acordat demanar a l'Estat la concreció de la configuració tècnica de Corredor Mediterrani quant a la línia ferroviària.

Així mateix, han acordat sol·licitar una agenda creïble d'inversions per part de l'Estat, amb l'acceleració de l'execució de les obres pendents, a més de la creació de la figura d'un coordinador tècnic d'execució que posaria en contacte administracions, operadors i agents econòmics en el desenvolupament de la infraestructura.

Finalment, també s'ha decidit desenvolupar actuacions conjuntes per a demanar a l'Estat l'execució d'actuacions en el tram Castelló-Tarragona i demanar a la UE més atenció quant a colls de botella fora de l'Estat com el de Perpinyà-Montpeller, l'execució del qual per l'Estat francés està prevista a partir del 2030.

En aquest context, el President de la Generalitat, Ximo Puig, ha denunciat la falta de "neutralitat" i "disposició" per part del Govern central davant aquest projecte, i ha assegurat que es tracta d'un "problema europeu".

"No podem esperar més", ha declarat Puig, qui espera trobar un "canvi profund d'actitud" en el futur govern d'Espanya. "He trobat molta més comprensió a Brussel·les que a Madrid, i açò no pot ser, perquè qui està perdent és el conjunt d'Espanya", ha explicat.

"És una infraestructura que té un interés que va molt més enllà de les comunitats del Mediterrani; És un assumpte europeu de primera dimensió, perquè els territoris de l'arc mediterrani representem el 50% de la població espanyola, el 45% del PIB, el 46% de l'ocupació i el 51% de les exportacions", ha declarat Puig.

Puig també ha destacat els forts vincles econòmics entre la Comunitat Valenciana i Catalunya, i ha recordat que un 23,6% de les vendes interiors es dirigeixen a Catalunya i que més d'una quarta part de les compres interiors equivalents a 6.675 milions procedeixen d'aquesta comunitat autònoma. En aquest sentit, s'ha mostrat satisfet d'haver rebut a la delegació catalana, ja que, com ha recordat, l'última visita d'un president de la Generalitat de Catalunya a la Comunitat Valenciana va ser fa 7 anys.

"No es pot governar d'esquena al Mediterrani; No pot haver-hi una economia pròspera, ni una Europa competitiva si el motor format per la Comunitat Valenciana i Catalunya està gripat", ha declarat Puigdemont.

Un corredor per a Europa

En aquesta trobada entre el Fòrum Valencià pel Corredor Mediterrani i la Taula Estratègica Catalana del Corredor Mediterrani han estat presents els consellers de les àrees d'infraestructures i economia de tots dos governs autonòmics. Per part del Govern valencià han assistit la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent. En el cas de la Generalitat de Catalunya han assistit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el conseller d'empreses i Coneixement, Jordi Baiguet.

Tant Salvador com Climent han posat l'accent en la dimensió europea del projecte. "El corredor és molt més que una línia de tren, ja que presenta un interés geoestratègic per a les regions de l'arc mediterrani, per a la Comunitat Valenciana, per a Espanya i per a Europa", ha assegurat la titular de l'àrea d'habitatge, qui a més ha recordat que es tracta d'una infraestructura capaç de reportar beneficis en l'àmbit empresarial, social, d'ocupació i d'igualtat d'oportunitats.

En termes similars s'ha expressat el conseller Climent, qui ha instat a la col·laboració entre institucions i agents socials, ja que "les inversions públiques en regions del mediterrani contribueixen al creixement de les regions pròximes".

La Taula Estratègica Catalana del Corredor Mediterrani està integrada per un centenar de representants d'agents econòmics, polítics, socials i institucionals de Catalunya. A la trobada bilateral entre aquesta organització i l'homòloga valenciana han assistit presidents de les cambres de comerç, universitats, representants empresarials i sindicals, alcaldes de les dues comunitats i presidents de les autoritats portuàries de la Comunitat Valenciana i Catalunya.

Destacats