Puig demana que el nou model de finançament autonòmic estiga preparat al setembre

Guardar

conferencia presidentes
conferencia presidentes

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat, durant la seua intervenció en la Conferència de Presidents, un nou model de finançament que permeta dotar a les comunitats autònomes d'un escenari d'equitat ja a partir dels Pressupostos Generals de l'Estat del 2018 i amb efectes financers retroactius a gener del 2014.

Puig ha advocat per aprovar un model on totes les autonomies vegen compensades el seu deute acumulat pel mal funcionament dels anteriors models per a, d'aquesta manera, començar de zero, i ha exposat en aquest sentit la urgència de fixar un horitzó temporal per a l'aprovació d'aquest nou sistema de finançament que no excedisca del 30 de setembre de 2017.

Puig ha argumentat que l'actual sistema de finançament ha generat no solament un "problema valencià", sinó també un "problema autonòmic", perquè són totes les comunitats autònomes les que necessiten un nou model que permeta evitar l'erosió de l'estat del Benestar. No és el moment ni del victimisme perifèric ni de la supèrbia centralista, ha exposat.

El cap del Consell considera imprescindible que el treball de la Comissió d'Experts incloga l'avaluació del cost que ha tingut per a les comunitats autònomes l'insuficient finançament, almenys dels serveis públics fonamentals, amb especial atenció a la Llei de Dependència. A més, per al Consell de la Generalitat, resulta prioritari reformular la quantitat total de recursos que rep cada Administració per a exercir en condicions d'igualtat les seues competències.

Igualment, tal com defensa el President, resulta fonamental avaluar la possibilitat de reestructurar part del deute de les comunitats per a tornar en un termini raonable a la viabilitat financera de les comunitats.

La primera preocupació de la Generalitat valenciana és l'aprovació d'un nou sistema de finançament de les comunitats autònomes per a posar fi a la "insostenible" situació que pateix la Comunitat Valenciana. De fet, el President de la Generalitat acudeix a aquesta reunió després de desenvolupar una labor de diàleg amb tots els grups parlamentaris de les Corts i que s'ha estés a les organitzacions sindicals i empresarials i també als expresidents.

El President de la Generalitat ha considerat, d'altra banda, inajornable que s'aconseguisca un Pacte d'Estat en matèria de violència de gènere que coordine i pose tots els serveis amb els quals expliquen el Govern d'Espanya, les comunitats i els ajuntaments.

Igualment, Puig ha reivindicat la necessitat d'impulsar un acord en matèria d'inversió en infraestructures que prioritze les inversions basant-se en criteris objectius independents i que analitze dèficits existents com els que afecten el Corredor Mediterrani.

Així mateix, Puig ha considerat fonamental l'aprovació en la Conferència de Presidents d'un acord en matèria d'acolliment de refugiats entre l'Estat, comunitats autònomes i ajuntaments.

La Generalitat sol·licita també que, respecte al futur Pacte social i polític per l'Educació, es constituïsca un grup de treball format pel Ministeri d'Educació i representants de les administracions educatives de les comunitats autònomes del que isca un nou impuls als programes de cooperació territorial.

Puig ha proposat a més la creació d'un Fòrum Comú per la Transparència, el Bon Govern i la Regeneració Democràtica que permeta promoure la reparació ètica del polític i decisions exemplars en valors.

Arxivat a:

Destacats