Puig convoca a la comunitat educativa i els partits polítics per a aconseguir un acord per l'educació valenciana

Guardar

educación valenciana
educación valenciana

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha convocat a tota la comunitat educativa i als partits polítics per a obtenir un acord per l'educació valenciana per a aconseguir una Llei Integral de l'Educació Valenciana, durant el Debat de l'Estat de la Comunitat de Les Corts.

L'objectiu del Consell en matèria educativa és garantir "el bon ús dels diners públics" i, al mateix temps, impulsar la igualtat i la cohesió social. Per açò, el cap del Consell ha anunciat que se sol·licitarà al Banc Europeu d'Inversions que participe en el finançament del Pla d'Infraestructures educatives 2016-2019, presentat en el primer any de legislatura, per a construir 124 centres i eliminar els barracons en altres 116.

Puig ha recordat que durant el seu discurs d'investidura es va comprometre a corregir "les desigualtats d'origen" del sistema educatiu per a aconseguir que tots valencians i valencianes tingueren les mateixes oportunitats per a aconseguir l'èxit. A aquest efecte, s'ha impulsat al pla Xarxa Llibres, al que s'han acollit 360,00 famílies valencianes, la Generalitat ha destinat un 40% més de pressupostos de beques i ha creat noves modalitats, com la Beca Salari, única a Espanya, i la de no abandó.

Quant a la situació del sistema universitari valencià, el President ha insistit en la necessitat de continuar treballant per un Pla de Finançament que s'ajuste a les diferents necessitats de les universitats.

El President també ha valorat la important labor dels professionals docents i ha subratllat algunes de les accions més importants del Consell en esta matèria, com la reducció d'alumnes per aula, l'engegada d'un projecte experimental per a escolaritzar a alumnes d'entre dos i tres anys, l'augment de places de Formació Professional, així com el foment del plurilingüisme. "S'ha encarregat un estudi als principals experts en pedagogia lingüística per a establir les bases d'un nou model plurilingüe, un model que garantisca el domini real tant del castellà, del valencià i de l'anglés, a més de nocions d'una segona llengua estrangera", ha apuntat.

Modificació de la llei per a atraure inversions estrangeres

El cap del Consell ha corroborat que l'atracció d'inversions és un altre dels objectius "clau" de la seua legislatura. I per a açò, ha anunciat que el seu Govern modificarà la legislació vigent mitjançant la regulació d'una nova figura denominada de Projectes d'Inversió Econòmica Sostenible (PIULES), que actuarà "amb plena seguretat jurídica, respecte al medi ambient i amb transparència en el procediment". Esta figura es complementarà amb la Llei d'impuls a la inversió que crearà l'Oficina d'atracció d'inversions estrangeres.

"No pot haver-hi més ocupació si no ajudem a les nostres empreses a competir de manera solvent en el mercat, i no hi haurà ocupació de qualitat si no elevem la nostra productivitat. Esta és la realitat que cal afrontar, sense embuts", ha declarat Puig, qui també ha destacat la creació de l'Agència Valenciana de la Innovació i la importància de garantir l'accés de les empreses valencianes al crèdit a través de l'Institut Valencià de Finances (IVF).

"El IVF posarà ja 150 milions a la disposició de les pimes i empreses per a finançar la modernització de la planta hotelera, a les quals se sumaran iniciatives per a millorar el rendiment de les explotacions agràries, facilitar la recerca industrial, recolzar l'emprendiment dels joves i avançar les ajudes per al sector agroalimentari" ha indicat Puig, al mateix temps que ha especificat que el Banc Públic de la Generalitat també treballarà contra l'exclusió social mitjançant microcrèdits per a aturats en col·laboració amb el Servef, un programa per a autònoms i microempreses i bestretes de subvencions per a les residències de la tercera edat.

Tornada a la gestió pública sanitària

Així mateix, el President ha anunciat que esta setmana es comunicarà formalment a Ribera Salut que no es renovarà la seua concessió a partir de març del 2018. En concret, ha assenyalat que durant esta legislatura es retornarà a la gestió pública directa dos departaments de salut, el departament 13 de Dénia i el departament 11 de la Ribera per raons d'"eficiència, qualitat i transparència".

Puig ha assegurat que els departaments de Sanitat i d'Hisenda ja estan treballant en la matèria i que el procés de concessió serà "transparent" i garantirà la "qualitat del servei i l'estabilitat del personal del departament".

El President també ha lloat mesurades com l'eliminació del copagament farmacèutic i ortoprotètic per a pensionistes amb baix nivell de renda, i ha lamentat que mesurades com esta hagen sigut portades als tribunals pel Govern d'Espanya.

"Hui, des d'esta tribuna vull exigir al Govern en funcions que retire eixos recursos dels tribunals perquè les polítiques que milloren la vida de les persones haurien d'estar per sobre de les lluites partidistes", ha asseverat.

Amb l'objectiu d'enfortir la sanitat pública valenciana, Puig també ha emfatitzat l'engegada del Pla de qualitat, equitat i eficiència. "En este primer any ja s'han fet els primers passos per a estalviar costos amb mesures com el nou concurs en hemodiàlisi, la compra centralitzada de medicaments o el rescat de les ressonàncies privatitzades amb un estalvi de 35,7 milions d'euros", ha declarat sobre este tema.

En este sentit, i amb l'objectiu de reforçar la Sanitat Pública Valenciana, ha anunciat que este mes la Generalitat presentarà l'Estratègia de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, en una mostra per reprendre la gestió de parcel·les "històricament oblidades" i a la "vora del col·lapse", tal com va denunciar el Síndic de Greuges.

Estat de Benestar de les CCAA

Puig També ha assegurat que la incertesa enfront de la falta de govern està desviant l'atenció els temes que realment són importants per als ciutadans, com l'Estat del Benestar, la Seguretat Social o qüestions que afecten directament a la Comunitat Valenciana com la reforma del sistema de finançament autonòmic o el Corredor Mediterrani.

"L'estat del Benestar ni s'entén, ni se sosté, sense les autonomies", ha apuntat, al mateix temps que ha assegurat que, des de fa temps, les Comunitats Autònomes pateixen un "atac frontal" per part del Govern i les elits centralistes "que les fan responsables del dèficit públic". Una "fal·làcia", segons el President, que "amaga que el deute espanyol té més que veure amb el rescat bancari que amb el dèficit de les autonomies".

Hipoteca econòmica, social i reputacional

El President de la Generalitat ha qualificat de "dramàtica" l'herència rebuda per l'anterior executiu autonòmic, i ha descrit les tres hipoteques a les quals han hagut de fer front: l'econòmica, la social i la reputacional.

En el pla econòmic, ha assegurat que la gestió de l'anterior Generalitat "era un camp de mines" que han hagut de desactivar, com el "forat de 1.000 milions d'euros" de Fira València; els 400 milions d'euros de la Ciutat de la Llum; o l'impagament de l'IRPF als empleats públics.

Quant a la hipoteca reputacional, ha assenyalat l'"assot" de cada cas de corrupció que, segons ell, escenifica la "deficient gestió de les institucions".

"No resulta fàcil exigir un millor finançament quan en altres costats s'esgrimeix que el nostre problema és conseqüència de tants robatoris a la Generalitat, de tanta fanfàrria i tant balafiament", ha declarat.

És per açò que Puig ha desmentit la imatge de "Llevant Feliç", dissenyada pels antics governants, i ha declarat que un dels principals reptes del seu govern és acabar amb eixos "tòpics amb els quals es va definir durant anys a la Comunitat Valenciana".

Reparació, reconstrucció i renaixement

"El camí del canvi ho estem recorrent de la mà de la societat valenciana amb tres objectius: reparació, reconstrucció i renaixement", ha declarat el President.

Entre les mesures que s'associen a este triple objectiu, el cap del Consell ha destacat actuacions de les diferents Conselleries, com el Pla d'Inclusió i Cohesió Social, que presentarà d'ací a poc temps, l'atenció a persones depenents, o la reactivació de la Comissió Interdepartamental contra la violència de gènere.

Quant al dret a l'habitatge, Puig ha avançat que s'està tramitant un conveni de col·laboració entre la Generalitat i el Consell General de Poder Judicial, pel qual s'habilitarà als jutges a frenar l'expulsió d'inquilins o propietaris desnonats quan es troben en risc d'exclusió social.

Així mateix, el President ha reiterat la necessitat d'una nova televisió pública "plural i independent, que fomente la indústria audiovisual, que vertebre el territori i que ho cohesione". I per a açò ha demanat a tots els grups polítics de Les corts un acord "per a reparar el dret a la cultura d'un poble, com un element que ha d'estar allunyat de les discussions partidistes", ha asseverat.

Respecte a la prevenció i extinció d'incendis, Puig ha anunciat la modificació del Programa de desenvolupament Rural, que contemplarà una ordre de subvencions dirigida als ajuntaments per a l'elaboració de plans de prevenció d'incendis locals i una reorientació de les tasques de restauració i gestió forestal, amb l'objectiu de defensar els boscos davant futurs riscos i protegir el sòl davant la desertificació. En este sentit, també ha explicat que es perllongarà la presència de les brigades forestals més enllà del mes de setembre i que es modificarà la Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP) per a "evitar l'especulació amb el terreny cremat".

Destacats