Oltra: 'L'IVASS aposta per recursos que permeten la inclusió real i efectiva de les persones amb diversitat funcional intel·lectual'

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha visitat els habitatges tutelats 'Avinguda del Port' i 'Aben al Abbar', a València. Un total de 35 persones amb diversitat funcional intel·lectual resideixen en els 8 habitatges del IVASS, 6 habitatges tutelats i 2 de vida independent

Guardar

recursos IVASS inclusión diversidad funcional
recursos IVASS inclusión diversidad funcional

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha subratllat la labor de l'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària (IVASS) "que aposta per recursos que afavoreixen l'autonomia i permeten la inclusió real i efectiva de les persones amb diversitat funcional intel·lectual en la societat".

Oltra ha realitzat estes declaracions després de visitar als usuaris i a l'equip de professionals dels habitatges tutelats de València 'Avinguda del Port' i 'Aben al Abbar'. La consellera, acompanyada pel director general de l'IVASS, Ángel Bonafé, ha visitat també els serveis centrals de l'entitat.

La vicepresidenta ha explicat que "l'Institut Valencià d'Atenció Social-Sanitària està treballant per un canvi de model en l'atenció a les persones amb diversitat funcional intel·lectual, que responga a una societat més inclusiva i en el qual les persones siguen el referent".

En este sentit, ha recordat que "el Govern valencià aposta per un nou model inclusiu, que impulse l'autonomia i la vida independent de les persones amb diversitat funcional intel·lectual, així com l'exercici d'una activitat ocupacional o laboral", i ha posat com a exemple "els habitatges tutelats com a recursos normalitzats, que permeten a estes persones accedir a una llar en les mateixes condicions que la resta de la població".

L'objectiu, segons Mónica Oltra, "és que es recórrega a les residències, únicament, en casos en els quals no és possible mantenir a estes persones en el seu entorn afectiu o en recursos més autònoms, com són els habitatges tutelats", i ha reiterat que "cal caminar d'un sistema que afavoria la dependència cap a un altre que promoga la vida independent".

La consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha assenyalat que l'IVASS explicarà en 2017 amb un pressupost global de 37,8 milions d'euros. Així mateix, ha apuntat que "des del 2015 fins al present exercici s'ha realitzat un increment pressupostari de 6,3 milions d'euros per a la prestació dels serveis propis de l'entitat".

A més, ha incidit que "s'ha aconseguit liquidar els més de 3 milions de deute que hi havia amb els proveïdors, una situació heretada de l'antic Consell i, en estos moments, a les xicotetes i mitges empreses que subministren a l'IVASS se'ls està pagant en un termini de 30 dies com a marca la llei". "En este temps -ha afegit- hem aconseguit posar ordre a la situació caòtica en la qual trobem a l'entitat".

Xarxa d'Habitatges

Actualment, l'IVASS compta amb una xarxa d'habitatges composta per huit recursos normalitzats en els quals resideixen 35 persones amb diversitat funcional intel·lectual. D'estes, 6 són habitatges tutelats i 2 són de vida independent, en una d'elles resideixen dues persones que tenen una relació de parella.

Estes llars se situen un a Rocafort, un altre a Xest i la resta en la ciutat de València. Disposen d'un equip de professionals format per 16 persones de suport, 3 tècnics i 1 administrativa.

Els seus usuaris participen en activitats comunitàries, practiquen esport en equips de bàsquet i futbol, assisteixen a tallers de pintura, teatre, ràdio... i van a les classes de l'Escola d'Adults per a continuar formant-se. A més, treballen en centres ocupacionals o en el centre especial d'ocupació.

Arxivat a:

Destacats