"No existeixen raons científiques que justifiquen demorar la segona dosi de la vacuna AstraZeneca"

Guardar

vacuna astrazeneca
vacuna astrazeneca

La Societat Espanyola de Farmàcia Clínica, Familiar i Comunitària (SEFAC) desitja expressar el seu rebuig a la decisió del Ministeri de Sanitat de demorar la pauta de vacunació dels grups de població catalogats com a personal essencial vacunats amb AstraZeneca, "ja que no existeixen raons ni evidències científiques que aconsellen aquest retard".

El Ministeri de Sanitat ha indicat que esperarà als resultats de l'assaig clínic que està duent a terme abans de prendre una decisió, a pesar que l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha conclòs que ha d'administrar-se la segona dosi de la vacuna 'Vaxzevria' (AstraZeneca) entre 4 i 12 setmanes després d'haver-se administrat la primera.

No obstant això, SEFAC recorda que "no vacunar costa vides", així mateix li assenyala la "contradicció" entre el missatge ministerial que les vacunes són segures i la restricció de fer-ho amb la vacuna d'AstraZeneca només a una franja d'edat. "No existeix evidència suficient per a restringir l'administració d'aquesta vacuna per raons d'edat", adverteix davant aquesta contradicció.

Recorda, a més que Sanitat cita textualment en la seua estratègia de vacunació que "la pauta completa de vacunació es realitzarà, preferiblement, amb la mateixa vacuna"; no obstant això, especula amb la possibilitat de posar una segona dosi de diferent vacuna a les persones menors de 60 que ja han rebut una primera vacuna d'AstraZeneca. "L'experimentació amb segones dosis alternatives, com està fent Sanitat, portarà un temps que no convé perdre", adverteix.

Igual que altres organitzacions, com la Federació d'Associacions Científic-Mèdiques (FACME), SEFAC no considera necessari restringir l'accés de la vacuna a pacients amb trombes previs, perquè el benefici de protegir-se enfront del virus continua sent molt major al risc de patir un esdeveniment advers amb la vacuna, segons les investigacions realitzades fins hui.

Finalment, SEFAC reitera la seua contínua predisposició a col·laborar amb el Ministeri de Sanitat i les autoritats sanitàries de les comunitats autònomes per a contribuir a un millor abordatge de la pandèmia i de la vacunació en benefici de la població.

Arxivat a:

Destacats