Mig centenar d'espècies rares i amenaçades de la flora del Penyagolosa estan representades en el Arborètum Josep Vigo i Bonada

L' Arboreto se situa entre l'ermitori de Sant Joan de Penyagolosa i el centre d'interpretació del parc natural En l'acte d'inauguració s'ha retut homenatge al botànic Josep Vigo i Bonada per la seua gran contribució a la recerca de la flora d'aquest paratge natural

Guardar

AGR_Arboretum_Penyagolosa
AGR_Arboretum_Penyagolosa

El director general de Mitjà Natural i Avaluació Ambiental, Antoni Març, ha assistit a la inauguració de l'arborètum del Parc Natural de Penyagolosa que està situat entre l´ermitori de Sant Joan i el centre d'interpretació del parc.

En l'acte d'inauguració, s'ha retut homenatge a l'il·lustre botànic Josep Vigo i Bonada per la seua important contribució a la recerca de la flora del parc que s'ha vist plasmada en la seua obra "La vegetació del Massís de Penyagolosa" (1968).

En reconeixement a aquesta labor, se li posarà el seu nom a l'arborat, que compta amb una àmplia representació de la flora del parc, prop de mig centenar d'espècies.

En l'arborètum podem veure espècies rares, endèmiques o amenaçades com la campaneta d'hivern, la búgula del bosc, el teix o el grèvol. També trobem arbres més habituals, com a til·lers, pollancres, oms i arces, que aporten a la tardor els seus característics colors vermellosos i ataronjats.

Les tanques de plantes espinoses aporten refugi i aliment a moltes aus que utilitzen aquest jardí botànic com a llar i les granotes, gripaus i libèl·lules troben el seu hàbitat ideal entre les plantes aquàtiques de dues basses dissenyades perquè la fauna salvatge del parc acudisca a abreurar.

L'arborètum es recorre per un camí adaptat dissenyat perquè sigq funcional i accessible, recorrent antics bancals i construccions en pedra seca preservant així no solament el valor natural, sinó també l'històric i cultural.

Antoni Març ha explicat que, en connexió amb l'actual context social de foment de totes aquelles activitats relacionades amb l'aire lliure, el turisme sostenible i la creació d'infraestructures perquè el col·lectiu de persones amb discapacitat puguen gaudir del mitjà natural, "l'arboret accessible del Parc Natural del Penyagolosa, va a convertir-se en un important recurs per a desenvolupar activitats educatives i interpretatives, afegides a les de recerca i conservació".

Josep Vigo i BonadaJosep Vigo i Bonada, als seus 79 anys, és un dels botànics de major reconeixement del segle XX, pels seus estudis sobre la vegetació del Penyagolosa. Amb el seu llibre "La vegetació del Massís de Penyagolosa" va guanyar el premi Pius Font i Quer l'any 1966, fa ara 50 anys.

"Per aquest motiu, ha assenyalat Antoni Març, la Conselleria de Medi ambient ha volgut dedicar-li el arboretum del Parc Natural del Penyagolosa, centre dels seus estudis".

Aquest botànic, un apassionat de l'emblemàtic paratge natural del Penyagolosa, forma part d'una època florent de la botànica catalana amb noms com Pius Font i Quer, Pere Montserrat i Oriol de Bolòs, i va ser membre de l'Escola Fitosociològica de Josias Braun-Blanquetdesenvolupada en la Universitat de Montpeller.

Destacats