Més de 119.000 persones es beneficien de la cobertura sanitària universal a la Comunitat Valenciana

Guardar

sanidad
sanidad

Un total de 119.098 persones han sol·licitat l'accés universal a l'atenció sanitària a la Comunitat Valenciana en els últims cinc anys, segons ha informat en un comunicat la Generalitat amb motiu del Dia Internacional de la Cobertura Sanitària Universal.

Per a conscienciar sobre la necessitat de comptar amb sistemes de salut sòlids en els quals totes les persones tinguen accés a serveis de salut de qualitat sense importar el seu origen o situació, Nacions Unides commemora el 12 de desembre aquesta data.

Alineat amb aquest objectiu, la Conselleria ha manifestat el seu "ferm compromís de garantir l'accés reglat, acreditat i amb càrrec a fons públics a les persones que resideixen efectivament a la Comunitat Valenciana i no tenen una altra forma d'accés a la Sanitat Pública, ni existeixen tercers obligats a pagament".

Del total de persones que han sol·licitat acollir-se a la política d'universalitat en la Comunitat Valenciana des de 2015, un total de 106.181 continuen donades d'alta. D'eixes, 19.324 (dones embarassades i menors estrangers) han evolucionat cap a assegurades del Sistema Nacional de Salut i altres 3.355 cap a altres modalitats en el Sistema d'Informació Poblacional (SIP) de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Les 83.502 persones restants reben assistència perquè "la Comunitat Valenciana no té ciutadans de primera i de segona, sinó persones a les quals Sanitat atén sempre, seguint la línia del que marca l'Organització Mundial de la Salut, Nacions Unides i el Consell d'Europa", en paraules de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

Per províncies, quasi la meitat (48%) resideix a la província de València, un 41% a Alacant província, un 11% a la província de Castelló, i hi ha 46 persones sense assignar.

La majoria de les tramitacions ateses pel Servei d'Assegurament Sanitari de la Direcció General de Planificació, Eficiència Tecnològica i Atenció al Pacient de la Conselleria de Sanitat correspon a ciutadans que no pertanyen a un país de la Unió Europea (90%); els més freqüents són Colòmbia (20.191 persones), el Marroc (8.349), Veneçuela (7.147), Hondures (6.657), Algèria (3.046) i l'Argentina (2.334).

D'un altre costat, les dones representen el 54% de les tramitacions i els homes, el 46%. La franja d'edat més freqüent és la que va de 18 a 39 anys.

Destacats