Mascareta i platja: dos incompatibles per a molts valencians

El Govern espanyol ha anunciat aquesta setmana que l'ús de la mascareta serà obligatori a les platges, la qual cosa ha provocat la indignació per part de molts ciutadans i la resposta per part de les autoritats

Guardar

playa_cullera
playa_cullera

Dimarts passat, el Govern d'Espanya va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) les noves exigències respecte a l'ús de la mascareta. La nova llei estableix que la mascareta passa a ser obligatòria en tot moment, inclosos els espais a l'aire lliure, a pesar que es puga garantir la distància interpersonal de més d'1,5 metres. Per tant, l'ús del tapaboques passa a ser obligatori, també, a les platges i piscines. Davant això, durant aquests dies s'ha posat de manifest la polèmica i el rebuig per part dels ciutadans, sobretot per part d'aquells als quals la costa i el bon temps els toca ben de prop.

Malgrat la nova regulació, durant la jornada posterior a la seua entrada en vigor, alguns valencians van aprofitar els dies de Sol per a asseure's en l'arena de la Malva-rosa, molts d'ells sense mascareta, com apunta Las Provincias. A pesar que algunes persones sí que complien amb la normativa, la majoria d'elles no ho feien.

L'enduriment de la mesura ha provocat un xoc. No només perquè estiguem a les portes de la Setmana Santa i de les vacances de Pasqua, sinó perquè, a més, es tracta d'una restricció que no s'havia donat en cap moment de la pandèmia. Fins i tot en aquells moments de gener en què les temperatures van ser inusualment caloroses, malgrat que la incidència superava els 1.400 casos a la Comunitat Valenciana, la mascareta no era obligatòria a la platja. De fet, l'estiu passat no va haver-hi cap evidència del fet que les platges de gom a gom en ple mes d'agost provocaren un augment considerable de casos positius.

QUÈ HI PENSEN LES AUTORITATS AL RESPECTE?

Sobre aquest tema, les autoritats valencianes no han tardat a donar resposta. El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, aposten perquè la mascareta no siga obligatòria per als usuaris de la platja. Això sí, sempre que existisca un perímetre de seguretat de més de dos metres de distància entre els usuaris en l'arena i en l'aigua.

Ximo Puig va manifestar que "hi ha estudis que diuen que és un espai segur", com així ho va expressar ahir. No obstant això, el president va assegurar que, en cas que la normativa sobre les mesures per a fer front a la Covid-19 no es modifiquen, l'ús obligatori de la mascareta "s'haurà de complir". Per part seua, la consellera, Ana Barceló, va participar en la reunió amb el Consell Interterritorial de Salut convocada pel Ministeri de Sanitat. En ella, Barceló va proposar que l'ús de la mascareta no siga obligatori mentre es pren el Sol o durant el bany. No obstant això, la consellera va assenyalar que, siga quina siga la decisió final, "els ciutadans hauran de complir les recomanacions sanitàries i les normes establides", ja que "els bons resultats han de mantindre's i no han d'incitar a la relaxació".

Mentrestant, si bé la mascareta no és exigible per a aquelles persones amb alguna mena de malaltia o dificultat respiratòria que compten amb una autorització sanitària, "l'ús de la mascareta a les platges és obligatori en tot moment per a les persones majors de sis anys".

Arxivat a:

Destacats