Maria Josep Amigó recolza les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí

Guardar

Muixeranga
Muixeranga

La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i els diputats Xavier Rius, Josep Bort i Ivan Martí, han assistit a les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat en 2011.Els representants de la Corporació han donat així suport a aquesta manifestació cultural, festiva i religiosa, i han expressat la seua satisfacció per poder participar en aquesta festa que compta amb un reconeixement internacional per la Unesco i que és molt important en la província.

Maria Josep Amigó ha assenyalat que “hem visitat Algemesí perquè des de la Diputació estem al costat dels nostres municipis tant en les festes com en altres moments que no són tan alegres”.

Els balls

Els balls són els protagonistes de les processons de les festes d'Algemesí. La Muixeranga és un dels més coneguts, i consisteix en la construcció de torres humanes sobre una música característica.

Els Tornejants són, al costat de la Muixeranga, la dansa més emblemàtica de la Mare de Déu de la Salut. Aquest singular ball d'orígens guerrers replet de continguts místics posa en evidència les destreses i habilitats d'un grup de cavallers vestits amb polits vestits que juguen amb la gravetat amb les tosques percussions d'un tambor com a únic acompanyament. Es tracta de l'únic ball dins de la processó, darrere de la Creu Major i davant del guió de la Mare de Déu de la Salut.Els Bastonets és un ball guerrer que apareix en molts pobles valencians com Morella, Peñíscola o Alcúdia, i en el qual al so del tabal i la dolçaina els huit components del ball escenifiquen una lluita.

La dansa de la Carxofa és considerada tradicionalment com la dels teixidors, una professió molt present a Algemesí durant el segle XVII. El nom li ve dau per que un xiquet porta un pal que culmina en una espècie de carxofa que s'obri al final de la processó, eixint d'ella una coloma blanca. Una variant d'aquest ball, són els Arquets, que es van separar en 1988.

Els xiquets i xiquetes són els protagonistes del ball dels Pastoretes, una dansa d'iniciació.

I, finalment, els Llauradores o Bolero és el ball més modern de la processó, ja que apareix per primera vegada en 1906. És l'única dansa que no va acompanyada per la música de la dolçaina i el tabalet sinó per la secció d'instruments de vent de la banda de música.

Destacats