Màquines expenedores contra la fam

Guardar

Alumna UPV maquinas expendedoras hambre
Alumna UPV maquinas expendedoras hambre

Omplir la ciutat de València de màquines expenedores emplenables i que el seu ús estiga regulat amb targetes personals de consum per a persones desfavorides. Aquesta és la idea amb la qual l'estudiant de la Universitat Politècnica de València (UPV) Irene Rodríguez ha aconseguit la seua plaça per a participar en la Youth Ag Summit, que se celebrarà del 4 al 6 de novembre a Brasília, la capital del Brasil.

Es tracta d'un cim mundial, organitzada per la multinacional Bayer, que reunirà 100 joves, de 18 i 25 anys, procedents de 45 països. Per a tots hi ha un repte: buscar idees per a alimentar a una població en expansió. Si es compleixen els pronòstics, aconseguirà els quasi 10.000 milions en 2050 amb menys recursos que mai.

Irene Rodríquez cursa el Grau en Biotecnologia, de la Politècnica de València. La seua proposta consisteix en el fet que "els restaurants, escoles i hospitals, que cuinen menjar, que cada dia es va al fem, la posen dins màquines expenedores". Les persones més necessitades tindrien una targeta, personalitzada, per a poder accedir al menjar. La targeta "podria tindre un límit de consum al dia, o al mes, per persona".

"Sóc scout, i amb els xiquets estàvem treballant els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que impulsa Nacions Unides (ONU). Els vam proposar que buscaren solucions i jo em vaig dir, jo també pensaré. Em vaig assabentar de la iniciativa de Bayer i vaig decidir presentar la meua idea", explica Irene Rodríguez. Va transformar la seua idea en un vídeo que, juntament amb la seua presentació, durava tres minuts, tal com exigia l'organització.

La Youth Ag Summit (YAS) és un fòrum internacional on els joves talents treballen en equip per a desenvolupar solucions sostenibles per a la seguretat alimentària i l'agricultura global. El seu objectiu és conscienciar i comprendre els desafiaments de l'agricultura moderna i el seu paper en l'alimentació sostenible del món.

AMBAIXADORS JUVENILS

A més, permet el desenvolupament d'una xarxa global d'ambaixadors juvenils capacitats per a defensar l'agricultura. També proporciona una plataforma perquè la joventut lidere mesures sobre els ODS de l'ONU, en el context de l'agricultura moderna. Juntament amb Irene Rodríguez, l'altre estudiant espanyol seleccionat per a anar a Brasília és el barceloní Alejandro Artiach, estudiant del màster en Gestió Pública per la Universitat de Pequín (la Xina).

El cim se celebra cada dos anys. Ha tingut lloc al Canadà (2013), Austràlia (2015) i Bèlgica (2017). Precisament Carla Espinós, una altra estudiant de la UPV, va guanyar la tercera edició celebrada a Bèlgica. Juntament amb el seu equip van idear Imperfect Picks, i van guanyar posat que va ser un dels tres projectes que Bayer va finançar. En aquella edició també va participar un altre estudiant de la UPV com a representant espanyol, Mario González.

Carla Espinós, que començarà al novembre el seu doctorat en Biociències Moleculars per la Universitat Autònoma de Madrid en el Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars, torna al YAS el Brasil com a mentora.

Les 100 persones seleccionades s'organitzaran en grups multidisciplinaris a Brasília i dissenyaran, en equip, nous projectes. El cim funcionarà com una incubadora d'idees: ajudant els seleccionats a treballar junts per a convertir les idees amb el major potencial, en realitat. Bayer triarà els tres millors per a finançar-los i fer-los realitat.

Destacats