Les Distincions de la Generalitat Valenciana més integradores i inclusives

Guardar

0-6
0-6

La jornada d'ahir va ser sens dubte especial i molt més per als premiats amb les Altes Distincions de la Generalitat Valenciana. Fa 15 mesos que va entrar al Govern de la Generalitat Valenciana Ximo Puig en coalició amb Mónica Oltra, de Compromís i sens dubte, ahir vam tenir un clar exemple. Per primera vegada i amb motiu del seu 30 aniversari, el Col·lectiu Lambda va rebre la Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit per accions en favor de la igualtat i d'una societat inclusiva per ser tot un referent de la lluita del col·lectiu de gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals.

Juntament amb ells, també van compartir esta distinció que s'estrenava enguany, José Antonio Bargues, impulsor de l'Associació Domus Pacis-Casal de la Pau, que atén a persones en situació de vulnerabilitat extrema.

Però no van ser els únics premiats amb aquestes altes distincions. Va ser un matí carregat d'emotivitat com vam poder veure tant al President Ximo Puig com a la Vicepresidenta Mónica Oltra. Alejandra Soler, una de les primeres atletes valencianes i àvia del 15M, ha rebut també l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana als seus 103 anys i molt emocionada per rebre aquesta distinció. Tanmateix, va rebre també el màxim guardó de la Generalitat el pintor Juan el Genovés.

També i de la mateixa manera, rebien les Distincions de la Generalitat, Celia Amorós, tot un referent del feminisme, Patricia Campos, primera dona pilot i també la Unió Nacional d'Entitats Festeres de Moros i Cristians que ahir també vàrem viure especialment en la ciutat de València.

En l'àmbit Cultural, van ser premiats els artistes Manuel Boix i Carmen Calvo, la catedràtica en arqueologia Carmen Aranegui i el Teatre Olympia de València per la seua important labor cultural en la capital del Túria. En l'àmbit científic, ha recaigut en Francisco Mojica i per al catedràtic econòmic Andrés Pedreño.

Quant al Mèrit Esportiu, ha sigut reconegut el treball d'Orlando Ortega, plata en 110 metres barres en Riu 2016; Kim López, or en llançament de pes en els Jocs Paralímpics Ric 2016; Ait Khamouch, plata en marató en els Jocs Paralímpics Ric 2016; Ariadna Edo, bronze en 400 metres lliure en els Paralímpics Riu 2016; Sara Marín, nou vegades campiona d'Espanya de discapacitats psíquics; Mercedes Peris, campiona d'Europa 2012 en 50 metres esquena; Álvaro López, jugador internacional de Pilota Valenciana; i el Club Esportiu Herca pel seu 50 aniversari.

Les distincions al Mèrit Empresarial i Social, lliurades enguany per primera vegada, han correspost a l'empresa Xocolates Valor, la directiva de l'empresa Boluda Corporació Marítima, Charo Coll, i als sindicalistes Antonio Montalbán, de CCOO, i Rafael Recuenco, d'UGT.

Finalment, la Distinció d'Ambaixador de la Comunitat Valenciana ha sigut lliurada a Josep Almudéver, un dels últims brigadistes internacionals vius i que actualment resideix a Marsella, i la de les Lletres Valencianes, a l'escriptor Joan Francesc Mira.

Destacats