La vacunació arrancarà en set residències valencianes i es preveu que acabe al març per al primer grup

La primer etapa conclourà a mitjan març amb 188.000 residents, sociosanitaris i grans dependents vacunats

Guardar

vacuna-covid19
vacuna-covid19

El procés de vacunació contra el SARS-CoV2 arrancarà diumenge que ve en la Comunitat Valenciana en set residències, on s'administraran les primeres 800 dosis a usuaris i personal sociosanitari d'aquests centres, segons han avançat fonts de la Conselleria de Sanitat.

Així, el 27 de desembre està previst administrar les primeres 800 dosis de la vacuna de Pfizer que arribaran a la Comunitat Valenciana i, a partir del dilluns, es començaran a rebre de forma regular unes 30.000 dosis setmanals.

D'aquesta manera, es calcula que a mitjan març s'haurà acabat de vacunar amb les dues dosis contra la Covid-19 al primer grup, que inclou a residents, personal sanitari de primera línia, la resta de la plantilla sanitària i grans dependents, sempre de manera voluntària. En total, 188.000 persones, la qual cosa suposa 376.000 dosis inoculades amb 21 dies de diferència entre cadascuna. A partir de març, seguirà amb la resta de la població.

Les primeres dosis arribaran al voltant de les 9.30 hores a la Comunitat Valenciana al centre de distribució de València, des d'on seran remeses als set centres: una residència pública a Borriana i , una municipal a Almassora a la província de Castelló,una privada en Sant Vicent del Raspeig i una pública en Sant Joan a la província d'Alacant, així com una municipal a Rafelbunyol, unaconcertada a Torrent i una concertada a Benissanó a la província de València.

Totes aquestes residències s'ha triat perquè no tenen cap brot i si l'ha tingut ja ha passat 90 dies si tindre un cas actiu. Posteriorment, se seguirà amb les següents 110 residències que estan en aquesta situació: 70 sense brot i 40 amb 90 dies sense casos actiu. El 15 de gener es vol haver realitzat l'oferta de vacunació de la primera dosi a totes les residències i acabar el mes amb 133.000 dosis administrades. La Conselleria farà un registre de les persones que rebutgen ser vacunades.

En qualsevol cas, des de Conselleria han aclarit que es tracta d'un calendari de vacunació "flexible" que s'anirà adaptant a les circumstàncies. Així, si es detecta un brot durant el procés s'analitzarà la situació concreta d'aqueix centre per a determinar si es puga continuar amb el personal no contagiat o, si està molt estés, és preferible interrompre el procés. La segona dosi està recomanada als 21 dies, però si administra passat aquest també es dona per vàlida.

L'administració de cada grup en aquesta primera etapa començarà quan s'haja conclòs l'anterior. Així, es començarà pels residents que seran vacunats pel propi personal del centre. L'equip ha d'estar constituït per almenys un metge per a controlar si es produeix algun efecte advers immediat i dues infermeres. En cas que faltara personal seria cobert amb professionals d'Atenció Primària i conselleria sempre enviarà una infermera coordinadora per a supervisar el procés.

Per part seua, el personal sanitari serà vacunat en els seus propis centres, mentre que els professionals d'Atenció Primària es desplaçaran per a vacunar als grans dependents en els seus domicilis. En aquesta primera etapa la Conselleria de Sanitat no preveu contractar més personal ni contempla que els farmacèutics intervinguen en cap etapa del procés de vacunació com han sol·licitat

No obstant això, en cas que fora necessari reforçar la plantilla per als següents grups de població la intenció de Sanitat és recórrer a la contractació per mòduls fora de la jornada laboral. En qualsevol cas, dependrà de quantes persones i en quant temps s'ha de vacunar i el ritme al qual arriben les dosis.

REFRIGERACIÓ DE LES VACUNES

La Conselleria de Sanitat ha garantit que el compliment amb "total rigorositat" de la cadena de fred perquè en cas que es donara alguna reacció adversa només puga atribuir-se a la pròpia vacuna. Per això, compta amb tres centres de magatzematge, un per província, amb congeladors capaços de mantindre a menys de 70é les dosis.

No obstant això, les primeres 800 dosis arribaran refrigerades, entre 2 i 8°, perquè puguen la seua administració immediata en els set centres. En aquestes condicions la vacuna dura cinc dies, mentre que si estan ultracongelada pot emmagatzemar-se durant uns 30 dies. A temperatura ambient es descongelen en uns 30 minuts i una vegada reconstituïdes ha d'inocular-se en dues hores.

Destacats