La vacuna de la Covid-19 serà voluntària però es registraran a les persones que no vulguen

Guardar

vacuna
vacuna

La vacuna contra el coronavirus serà voluntària, si bé es registraran, en el Registre de Vacunació, a les persones que es neguen a posar-li-la amb la finalitat de conéixer les possibles raons de reticència en diferents grups de població.

Així s'estableix en una actualització de l'Estratègia de vacunació enfront de la COVID-19 a Espanya, publicada aquest dilluns pel Ministeri de Sanitat, si bé la mateixa, en ser document "viu", està subjecta a possibles noves actualitzacions segons vagen coneixent noves informacions sobre les vacunes.

De fet, l'actualització del document coincideix amb el dia en què s'espera que l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seues sigles en anglés) emeta un dictamen positiu d'autorització d'ús de la vacuna de Pfizer/BioNTech, la qual previsiblement serà aprovada aquesta setmana per la Comissió Europea.

A més, segons va anunciar la setmana passada el ministre de Sanitat, Salvador Illa, una vegada aprovada aquesta vacuna es començarà a administrar a Espanya diumenge que ve 27 de desembre. En la primera etapa s'oferirà la vacunació de manera prioritzada als residents i personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de persones majors i d'atenció a grans dependents.

Posteriorment, es vacunarà al personal de primera línia en l'àmbit sanitari i sociosanitari; a la resta de professionals sanitaris i sociosanitari; i persones considerades com a grans dependents (grau III de dependència, és a dir, amb necessitat d'intenses mesures de suport) que no estiguen actualment institucionalitzades.

Davant això, una de les principals novetats que s'inclouen en l'actualització de l'estratègia és que les persones que hagen passat la malaltia també hauran de ser vacunades. I és que, encara que s'ha evidenciat que la gran majoria de les persones infectades per SARS-CoV-2 produeixen anticossos neutralitzadors a més d'estimular la inducció de resposta de cèl·lules T, encara es disposa de "poca informació" sobre alguns aspectes, com la possibilitat de reinfeccions i les seues característiques clíniques, la possibilitat de resposta immune de memòria després de la infecció i el risc de transmissió o la duració de la immunitat després de la infecció natural.

Encara que el nombre de casos amb reinfecció documentada és molt baix, encara no és clar en quin percentatge estan protegits els que van patir la infecció per SARS-CoV-2 i per quant de temps. Per això, i donat l'"alt grau d'incertesa" sobre aspectes essencials de la immunitat generada per la infecció natural, la vulnerabilitat de les persones internes en les residències i centres de majors i l'evidència de la seguretat de la vacunació en les persones que han passat la malaltia, es recomana la vacunació de totes les persones internes en aquests centres, incloent-hi grans dependents institucionalitzats, i de tot el personal que treballa en aquests centres, independentment que hagen passat la malaltia o no.

En el cas que alguna d'aquestes persones haja passat la malaltia molt recentment i estiguen en període d'aïllament, es vacunarà quan finalitze aquest període i reben l'alta epidemiològica. De la mateixa manera, en les persones en quarantena per ser contacte estret d'un cas de Covid-19, es posposarà la vacunació fins a la finalització d'aquesta.

Quant al personal sanitari de primera línia i un altre personal sanitari i sociosanitari que ha tingut una infecció confirmada per SARS-CoV-2, podrà retardar la vacunació fins que transcórreguen 90 dies des de la data del diagnòstic. "D'aquesta manera es podrà prioritzar la vacunació del personal que no haja patit la malaltia recentment, en concret en els últims 90 dies", assenyala el text.

Finalment, no es recomana la realització de proves de laboratori per a la detecció d'anticossos o d'infecció pel SARS-CoV-2 abans de la vacunació.

Destacats