La nova ona multiplica els contagiats en residències: 3.611, 437 morts i el doble d'empleats amb Covid

Guardar

anciano residencia
anciano residencia

La nova ona de la pandèmia ha multiplicat el número de contagiats en residències de la Comunitat encara que s'han reduït els morts, segons les dades que ha recaptat la Fiscalia, dels quals es desprén que 3.611 residents han contret Covid-19 des de juliol fins ara, 437 han mort i hi ha el doble d'empleats contagiats que en la primera ona.

La coordinadora de la secció Civil de València, Ana Lanuza, s'ha encarregat d'elaborar un informe complet que ha traslladat a la Fiscalia de Madrid amb les últimes dades de Covid-19 en residents i ha assegurat, en declaracions a Europa Press, que les xifres són "preocupants".

En el seu informe, la fiscal distingeix entre dues ones del coronavirus, la primera, fins a estiu, i la segona, des de juliol fins a l'actualitat, i sobre aquest tema contempla que, en proporció, hi ha molts més contagis però menys morts.

Així, en la primera ona es van registrar 2.464 contagis en residents i, d'ells, van morir 565; en la segona ona, la xifra s'ha elevat de moment fins als 3.611 contagiats i hi ha 437 morts. En total, 1.002 residents morts per Covid-19 en la Comunitat.

També s'han disparat els contagis entre els treballadors de les residències: en la primera ona es van contagiar 840 empleats i en la segona la xifra ascendeix fins als 1.673, el doble.

10 DILIGÈNCIES PREPROCESSALS

L'increment de contagis ha provocat també que des de la Fiscalia s'hagen obert ja 10 diligències preprocessals --huit a la província de València i dues en la d'Alacant-- per a fer un seguiment i control de les residències. En la primera ona es van arribar a obrir 23 diligències i totes elles van ser arxivades menys la d'Alcoi.

Ana Lanuza ha indicat que al costat de les 10 investigacions no descarten obrir dues o tres més en els pròxims dies a la província d'Alacant després de notificar-los un augment de morts residents.

La fiscal ha destacat, en comparació amb la primera ona, que s'ha millorat l'assistència als majors: "Hi ha més i millor assistència, tant pel personal destinat als centres com pel material disponible", ha indicat a Europa Press. També ha afirmat que la majoria de morts ho fan en hospitals i no en els mateixos centres com ocorria al març i abril.

L'única cosa que podia haver-se millorat "tal vegada" ha sigut les proves als treballadors perquè s'ha posat de manifest que l'origen d'alguns brots en residents ha sigut provocat per aquests empleats: "Potser amb proves més periòdiques s'hauria pogut evitar algun brot, encara que no se sap", ha asseverat.

LES VACUNES

L'administració de vacunes a residents també està generant algun problema perquè hi ha alguns que s'han negat al fet que li l'administren i hi ha altres majors que necessiten l'autorització del seu tutor legal o familiar per a poder posar-li-la i aquests no l'atorguen.

Des de la Fiscalia estan recaptant dades sobre aquests casos i ens avaluaran d'un en un, ja que en alguns supòsits pot haver-se del fet que el resident presenta alguna patologia greu o al·lèrgies que no són molt compatibles amb la vacuna.

Si el rebuig no es deu a un motiu justificat, des del ministeri públic no descarten reclamar una autorització judicial. Sobre aquest tema, Ana Lanuza ha posat com a exemple que un jutjat de Santiago de Compostel·la ja ha dictat un acte en el qual s'obliga a vacunar a un resident malgrat l'oposició de familiars perquè és més segur per a ell.

Així, si no està justificada la negativa, des de Fiscalia no descarten iniciar un procediment de jurisdicció voluntària i sol·licitar autorització judicial. "Cal estudiar cada cas i valorar", ha postil·lat.

Arxivat a:

Destacats