La nova llei de Responsabilitat Social de la Generalitat prohibirà contractar amb empreses que operen en paradisos fiscals

Guardar

alcaraz
alcaraz

El Conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha anunciat que la nova Llei de Responsabilitat Social contemplarà la prohibició que l'Administració valenciana contracte empreses que radiquen o operen en paradisos fiscals o que s'hagen vist culpables en casos de corrupció.

El conseller ha realitzat aquestes declaracions durant la presentació de l'esborrany de l'avantprojecte de Llei de Foment de Responsabilitat Social en la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, acte al qual també ha assistit el director general de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern, Josep Ochoa.

L'esborrany de la llei de Responsabilitat Social incorpora l'obligació que l'empresa licitadora es comprometa, en cas de resultar adjudicatària, "a executar el contracte amb criteris d'equitat i transparència fiscal, per la qual cosa els ingressos o beneficis procedents del contracte seran íntegrament declarats i tributats conforme a la legislació fiscal vigent, prohibint-se expressament la utilització de domicilis i la seua consegüent tributació en algun país de la llista de paradisos fiscals, segons la llista de països elaborada per institucions europees i/o l'Estat espanyol".

Alcaraz ha afirmat que l'esborrany d'aquest text legislatiu "representa un pas molt important en matèria de participació i transparència, document que servirà per a establir, a més, clàusules socials en les contractacions de l'administració pública i estímuls a la responsabilitat social per a les empreses, especialment en pimes i autònoms".

De fet, en paraules del conseller Alcaraz, "la introducció de clàusules de responsabilitat social i bones pràctiques per part de les empreses valencianes serà prioritària per a les contractacions que desenvolupe la Generalitat i el seu sector públic, d'acord amb la legislació vigent en matèria de contractació pública".

En aquest sentit, el conseller ha ressaltat que l'aposta per la responsabilitat social empresarial "no ha de ser aliena a l'Administració", ja que "l'Administració no deixa de ser una organització subjecta a la llei i el dret però també ha de ser responsable socialment".

"El Consell ha donat la importància que mereixen valors com la transparència, el bon govern o la responsabilitat social, conformant una acció transversal en els diferents àmbits competencials, una nova forma de fer política que situa a les persones en l'eix central", ha afirmat Alcaraz.

Per al conseller de Transparència, "la contractació pública socialment responsable suposa una oportunitat per retornar a la societat una bona part de l'aconseguit per les empreses mitjançant una millora en la qualitat de vida de les persones, potenciant una societat més ètica, més solidària i més inclusiva, a través de l'aplicació de clàusules de responsabilitat social".

Contractacions més socials, ètiques i responsables

Algunes d'aquestes clàusules són de caràcter social, com el foment de l'ocupació de persones en situació o risc d'exclusió social, la inserció laboral de persones amb diversitat funcional, el foment de l'estabilitat en l'ocupació i la promoció de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes, entre unes altres.

Al seu torn, s'inclouen requeriments ambientals com a eficiència energètica, l'ús de productes reutilitzables, l'ocupació d'energies renovables, o la minimització d'emissions o adequada gestió de residus.

Quant a les clàusules ètiques es recullen mesures adoptades relacionades amb codis de conducta, transparència i accés a la informació pública, lluita contra la corrupció o comerç just.

El document trasllada la responsabilitat social a l'àmbit de l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic. Per a això, s'inclouen mesures de planificació com un Pla Valencià de Responsabilitat Social, la citada l'exigència de clàusules de responsabilitat social en la contractació pública, la reserva de contractes, l'exigència de memòries de Responsabilitat Social o la creació d'òrgans de participació i consulta com el Consell i Observatori Valencià de Responsabilitat Social, entre unes altres.

L'esborrany de la futura llei de responsabilitat social s'obre, a més, al procés de participació pública, fòrum en línia que estarà disponible des del dilluns, 4 de juliol, i fins al 15 de setembre a la web de la Conselleria de Transparència per recollir opinions, propostes, suggeriments i observacions.

Així mateix, s'inicia un període de reunions bilaterals amb els diferents grups d'interés, com a organitzacions sindicals, empresarials, universitats, organitzacions no governamentals, etc.

Destacats