La nova aturada d'AstraZeneca altera el ritme de vacunació a la Comunitat Valenciana

La marca britànica no entra dins dels plans de vacunació de la Generalitat d’aquesta setmana

Guardar

vacuna astrazeneca
vacuna astrazeneca

Nou contratemps en els objectius de vacunació a la Comunitat Valenciana. El Consell no ha inclòs en el pla de vacunació contra el coronavirus d'aquesta setmana les dosis d'AstraZeneca. Per tant, en els pròxims set dies es té previst subministrar 218.199 injeccions de Pfizer i Moderna. Aquest canvi és notori si es té en compte que la setmana passada es van arribar a punxar fins a 324.000 dosis de les distintes vacunes disponibles.

Hui dia, AstraZeneca encara no ha confirmat els vials que arribaran aquesta setmana a l'autonomia valenciana. Això, al costat dels dubtes quant a l'administració de la segona dosi de la marca britànica, han provocat un canvi en l'estratègia de vacunació de la Generalitat. Aquest canvi es deu, a més, al fet que, com ha indicat la Conselleria de Sanitat, la vacunació amb Pfizer i Moderna permetrà completar la immunització completa en el menor temps possible.

Cal recordar que la segona dosi s'administra al cap de les tres setmanes de la primera en el cas de Pfizer i quatre setmanes en el cas de Moderna, mentre que per a AstraZeneca són necessàries 12 setmanes. Per tant, aquesta paralització de l'ús del vial britànic suposa que les persones que ja han rebut la primera injecció estiguen a l'espera de la decisió del Govern per a saber si rebran la pauta completa de la mateixa companyia o diferent.

La setmana passada es va anunciar que serien les persones d'entre 60 i 65 anys (nascudes entre 1956 i 1961) les que rebrien injeccions d'AstraZeneca. Així, aquest grup de població es quedarà per ara sense vacunar, mentre que seran les persones amb edats compreses entre els 66 i 69 anys els qui sí que seran vacunats amb Pfizer i Moderna amb l'objectiu de completar la seua vacunació "en el menor temps possible".

Segons les dades oferides per la Conselleria de Sanitat, hui dia, la Generalitat Valenciana emmagatzema 117.890 dosis d'AstraZeneca pendents d'inocular. A part de les persones d'entre 66 i 69 anys, els altres vials aniran destinats a persones amb condicions d'alt risc i altres grups prioritaris (Pfizer) i a sanitaris de centres privats i persones d'alt risc (Moderna).

Acord d'AstraZeneca amb la UE

En la jornada d'ahir es va fer públic que la Unió Europea trencava amb AstraZeneca, ja que no renovarà el contracte de subministrament de vacunes. Tanmateix, això no implica que no vagen a arribar més vacunes d'aquesta marca. Un portaveu oficial de la Comissió Europea va confirmar que el seu objectiu és rebre les 13 milions de dosis que havien d'haver sigut entregades en el primer trimestre i els 70 milions que corresponen al segon, ja que va haver-hi un retard en el lliurament per part de la companyia.

Així, el contracte actual amb AstraZeneca continuarà en vigor fins que siguen entregades totes les dosis previstes en aquest, ja comentades anteriorment. Aquesta decisió de no renovar el contracte amb l'empresa britànica ve a causa de la falta de confiança per part de la Unió Europea. Una cosa que ja va avançar el comissari de mercat interior, el francés Tierry Breton, diumenge passat.

La Comissió Europea ja havia iniciat accions legals contra la farmacèutica (AstraZeneca) en considerar que aquesta no ha respectat els seus compromisos de subministrament de vacunes ni ha mostrat un pla "de confiança" per a assegurar lliuraments successius. Inicialment, se suposava que aquesta vacuna desenvolupada per la Universitat d'Oxford seria la principal en un desplegament de la UE. No obstant això, els seus continus retards han acabat per obstaculitzar la campanya de vacunació als països integrants de la Unió Europea.

Destacats