La infermeria de València insta a ampliar a 14 dies la quarantena en els casos de 'soca britànica'

Guardar

Imatge del personal sanitari en un hospital
Imatge del personal sanitari en un hospital

El Col·legi d'Infermeria de València (COEV) ha instat a ampliar la quarantena de deu a 14 dies en els casos de 'soca britànica' davant les "evidències" dels epidemiòlegs que alerten que aquesta variant del Regne Unit, que ja predomina en moltes regions, "està donant càrrega viral elevada durant els dies 11, 12 i 13".

Segons ha assenyalat l'entitat col·legial en un comunicat, "l'ampliació d'aqueixos quatre dies de l'aïllament pot evitar la transmissió de contagis i frenar la temuda quarta ona que podria tornar a saturar els hospitals de la Comunitat Valenciana com va ocórrer després de Nadal".

Des del COEV s'insisteix en l'"error donar l'alta quan continua sent un potencial vector de contagi" i assegura que és "una temeritat per a la salut pública donar una alta el dia deu sense realitzar una PCR a la persona afectada". Per això, l'entitat sol·licita a la Conselleria de Sanitat que "replantege" el protocol de quarantena o aïllament mentre una persona està contagiada de Covid "davant les evidències epidemiològiques que apunten al fet que la soca britànica manté la càrrega viral entre dos i tres dies més".

El COEV assenyala que els últims estudis han detectat que la variant del Regne Unit està llançant una càrrega viral elevada durant els dies 11, 12 i 13, "amb una velocitat de transmissió d'un 70% major que el cep original". Amb aquest alt índex de transmissió, ha demanat a l'equip de la consellera de Sanitat, Ana Barceló, que retarde l'aïllament quatre dies més, "fins a tindre la certesa que la càrrega viral ha disminuït".

El president del Col·legi d'Infermeria de València, Juan José Tirado, ha posat l'accent que la transmissió es produeix "quan s'abaixa la guàrdia i els casos positius no estan controlats".

A més, ha recordat que la Conselleria de Sanitat va comunicar a l'octubre a la totalitat dels departaments de salut de la Comunitat Valenciana el canvi de directrius respecte a la quarantena i els aïllaments per coronavirus van passar a ser de deu dies, després de reduir-se des dels 14 que, fins a aqueix moment, es prolongava el confinament a partir de l'últim dia en què s'haguera contactat amb algú que haguera donat positiu en la PCR.

Els 14 dies de quarantena només s'han vingut mantenint en els casos positius que hagen requerit un ingrés hospitalari. No obstant això, subratlla l'entitat que en aqueixa data encara no s'havia detectat el cep britànic, ja que el primer cas es va confirmar a Espanya el 14 de desembre.

Des del COEV també es recomana l'obligació de certificar amb una prova PCR que la persona contagiada manca de càrrega viral i aconsella que els contactes d'un cas positiu de Covid-19 del cep britànic que no siga asimptomàtic complisquen la quarantena de 14 dies.

Arxivat a:

Destacats