La Generalitat recupera quasi 300.000 euros dels condemnats per la trama de Fitur

Guardar

milagrosa
milagrosa

La Generalitat ha recuperat 279.000 euros en concepte de responsabilitat civil dels condemnats en la peça de Fitur dins del cas 'Gürtel', en la qual es va jutjar el frau de contractes entre el llavors govern valencià dirigit pel PP i la trama corrupta per a la fira de turisme Fitur entre els anys 2005 i 2009.

Així ho ha revelat la vicepresidenta portaveu del Consell, Mónica Oltra, en la sessió de control de les Corts, en resposta a una pregunta del PP per "la trama dels germans de Ximo Puig" i "el pagament de 24.000 euros d'una de les empreses de Francis Puig a una altra on té accions el president".

Oltra (Compromís) ha replicat des del seu escó afirmant que "és veritat que la justícia té molta faena, molta molta faena", i ha enumerat casos com Gürtel, Fitur, Emarsa o Blasco. "No té fi el vostre, desentranyar tota la corrupció del PP i la manta de la qual està tirant Bárcenas pot portar lustres", ha augurat, per a preguntar als 'populars' si recorden qui governava i "on estava Isabel Bonig", presidenta del PPCV i exconsellera.

Entre els condemnats que han efectuat els últims pagaments a la Generalitat com a responsabilitat civil estan els considerats com a capitostos de la trama: Pablo Crespo, Francisco Correa i Álvaro Pérez 'El Bigotes', segons fonts de la unitat de recuperació d'actius de l'executiu autonòmic.

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va condemnar en 2017 a penes que oscil·laven entre els tres i els 13 anys de presó als 11 acusats per les irregularitats comeses per directius i empleats d'empreses de la Gürtel i per la qual va ser consellera de Turisme, Milagrosa Martínez, tècnics, polítics i funcionaris per a adjudicar els contractes per a Fitur en eixes dates.

Aquesta sentència va ser confirmada en 2018 pel Tribunal Suprem, que va establir una responsabilitat civil de 271.600 euros, una quantitat que alguns condemnats van anar abonant posteriorment i de la qual faltaven 139.430 euros.

Ara, la Sala Civil i Penal del TSJCV posa en coneixement del Govern valencià els ingressos realitzats que satisfan la responsabilitat civil, amb el que faltarien els interessos de demora i es podran superar els 300.000 euros retornats per a les arques públiques.

Fitur va ser la primera de les sis peces en les quals es va dividir 'Gürtel' i la primera també amb sentència ferma en el Suprem, la qual cosa va suposar l'entrada a la presó de Milagrosa Martínez, exconsellera de Turisme i expresidenta de les Corts, condemnada a nou anys de presó.

Precisament, algun dels ingressos que recull la diligència del TSJCV és un de 46.670 euros per part d'ella mateixa, al costat d'un altre de la mateixa quantitat de Rafael Betoret i Jorge Guarro, excaps de gabinet i servei de Turisme.

Arxivat a:

Destacats