La Generalitat llança 5.500 places per a formació online gratuïta en la primera edició de cursos SAPS 2017

Guardar

cursos
cursos

La Generalitat ha engegat la primera edició dels cursos SAPS 2017. Enguany, des de la plataforma de formació online gratuïta es començarà oferint un total de 5.500 places per a qualsevol que vulga formar-se en algun dels 40 cursos que de moment estan disponibles.

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Vicente Aguiló, ha recordat que, "com cada principi d'any, estem llançant la primera de les sis edicions de cursos SAPS que s'engegaran en 2017 i que cobriran temàtiques de diferents àmbits com l'empresarial o el mediambiental, consum, esport, administració electrònica o alfabetització digital, entre altres".

Segons Aguiló, "la plataforma SAPS es dirigeix a tot tipus d'usuaris, de diferents perfils i interessos (professionals, aturats, majors, joves, etc.), que desitgen formar-se amb la llibertat que ofereix Internet, mitjançant cursos breus i de fàcil comprensió que, a més, són totalment gratuïts".

"Cada any intentem identificar noves necessitats de formació per a ampliar l'oferta formativa gràcies a la col·laboració de diferents organitzacions de la Generalitat com l'Escola de l'Esport, la Federació de Persones Sordes, el Centre d'Educació Ambiental i el Centre de Seguretat TIC de la Comunitat, CSIRT-cv", ha explicat Aguiló.

Amb això, la primera edició del 2017 comptarà amb 40 cursos de formació, als quals podran afegint-se alguns nous amb el pas dels mesos.

Formació per a tots els nivells

La formació oferida abasta diferents camps i presta especial atenció a les noves tecnologies i Internet. L'oferta inclou cursos de reciclatge, llengua de signes, reclamacions de consum, manteniment d'instal·lacions esportives i canvi climàtic, entre altres. A més, s'ofereixen cursos específics per a pimes i autònoms.

El director general ha destacat "la importància de formar en tecnologies, tant a principiants com als usuaris més experimentats, ja que hem de reduir la bretxa digital, afavorint la inclusió de tots els sectors socials en esta nova era tecnològica i que tots puguem aprofitar els seus avantatges i beneficis en igualtat de condicions".

Aguiló ha avançat que la Generalitat està intensificant els seus esforços en matèria de capacitació en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC): "el Consell va aprovar, al desembre, el nou Pla Estratègic TIC de la Generalitat, que contempla la creació d'un pla de formació per a evitar l'exclusió digital dels col·lectius més vulnerables, amb l'ajuda dels fons FEDER".

El Pla de Formació en TIC per a la Inclusió Digital crearà un marc de capacitació i certificació en competències digitals per a la Comunitat, en funció de les àrees i nivells formatius definits per la Comissió Europea. Aguiló ha assegurat que es tracta d'"oferir formació en TIC amb certificació reconeguda internacionalment, igual que es fa hui dia amb els idiomes i les escoles oficials".

D'altra banda, des de SAPS es impartir el paquet de formació per a alfabetització digital, que inclou cursos introductoris en el maneig de correu electrònic i eines d'ofimàtica lliure, Internet, l'ús de navegadors i cercadors web, l'aprenentatge electrònic (elearning) i la seguretat informàtica.

De fet, CSIRT-cv ofereix una bateria de cursos sobre seguretat dirigits a ciutadans amb coneixements de tots els nivells. D'esta forma, hi ha una sèrie de microcursos de fàcil comprensió per a persones poc familiaritzades amb conceptes d'informàtica i cursos de major extensió i més tècnics per a aquelles amb un nivell de coneixements més avançat.

Els cursos de CSIRT-cv abasten temes com els delictes tecnològics, la seguretat en l'ús d'Internet per a menors, en compres i jocs online, correu electrònic, xarxes socials, xarxes sense fils, dispositius mòbils iOS i Android, la introducció al malware i la gestió de sistemes d'informació.

Un model de formació fàcil i gratuït

El portal SAPS (www.saps.gva.es) concentra oferta formativa de diferents organismes de la Generalitat oferint un model fàcil i gratuït de formació online. L'oferta és senzilla, d'interés general i orientada a l'aplicació pràctica. A més, inclou cursos d'autoformació i tutoritzats amb el respatler actiu de professorat que atén i ajuda a l'alumnat a aprofundir en les matèries.

La formació es realitza íntegrament a través d'Internet, la qual cosa permet a l'alumne triar des d'on i quan accedeix als continguts del curs, sense cap tipus de limitació. Les edicions solen ser de curta durada, excepte algunes excepcions com és el cas de l'edició d'estiu i alguns cursos més específics per a usuaris avançats.

A més, està previst que abans de finalitzar l'any tots els cursos de la plataforma siguen accessibles des de dispositius mòbils, com a telèfons intel·ligents i "tablets", en l'aula virtual Moodle de SAPS.

"Els cursos SAPS tenen un ampli acolliment entre la societat valenciana i són ben rebuts per la ciutadania. De fet, en l'últim any les matrícules han augmentat un 20%. Des del 2010, la plataforma ha gestionat més de 67.000 matrícules i en 2016 s'han incrementat les edicions un 25% fins a aconseguir les 740", ha conclòs el director general.

Destacats