La Generalitat i la Universitat de València signen la creació de la càtedra de Pilota Valenciana

Guardar

16.07.11_Signatura_Catedra_Pilota_2
16.07.11_Signatura_Catedra_Pilota_2

Aquest dilluns ha tingut lloc a la seu de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport la signatura del conveni entre la Generalitat, mitjançant el conseller Vicent Marzà, i la Universitat de València, representada pel rector Esteban Morcillo, per a la creació de la Càtedra de Pilota Valenciana, així com la definició dels seus continguts i objectius acadèmics. A l'acte han assistit també el president de la Federació de Pilota Valenciana, José Daniel Sanjuán, i representants de la Universitat.

La càtedra permet que es desenvolupen una sèrie d'activitats formatives, culturals, d'investigació i d'extensió universitària orientades al coneixement i difusió permanent de l'esport tradicional de la pilota valenciana.

Amb la creació d'aquesta càtedra es contribueix al fet que la pilota valenciana es convertisca en un referent i que es reconega el seu valor cultural i acadèmic. El conseller Vicent Marzà ha declarat que "volíem, i amb aquesta signatura ho fem possible, que la pilota es dignificara també acadèmicament i, per tant, que l'estudi al voltant del món de la pilota siga també un referent". Marzà ha afegit que la càtedra inclou "ajudes i beques per a persones que vulguen fer el seu doctorat sobre la pilota valenciana" i ha destacat el fet que "la pilota passe dels trinquets i els carrers als estudis universitaris perquè és una manera més de treballar per dignificar el nostre esport".

Per la seua part, el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha explicat que "hui és un dia de goig perquè s'ha signat un conveni en el qual es visualitzen beques, premis, congressos, tesis doctorals, activitats molt diverses relacionades amb el món de la pilota". Morcillo ha destacat que la càtedra "s'emmarca en un compromís que, històricament, sempre ha tingut la Universitat de València per la nostra tradició, per la nostra història, per la cultura, per la llengua i, per tant, tot allò que es puga fer per a difondre, fer formació i contribuir a la investigació i generació de coneixement de l'esport del poble valencià, siga benvingut".

Finalment, el president de la Federació de Pilota Valenciana, José Daniel Sanjuán, s'ha mostrat satisfet perquè "hem fet un gran pas en la pilota valenciana. Done les gràcies al conseller Vicent Marzà i al rector de la Universitat perquè crec que açò és el que la pilota necessitava des de fa molts anys, perquè els mestres isquen coneixent la pilota valenciana i la puguen impartir després a les escoles i als instituts. És l'inici d'un canvi real en el nostre esport".

Entre les activitats que es realitzaran en el marc de la càtedra de Pilota Valenciana destaca la concessió d'un premi per a treballs de fi de màster, la temàtica del qual siga la pilota valenciana; la dotació de dues beques per a tesis doctorals amb aquesta temàtica; l'organització de cursos de formació sobre pilota, així com de seminaris o congressos amb una finalitat divulgativa i formativa.

De la mateixa manera, s'inclou com una de les activitats l'execució del projecte d'investigació 'Analitzar l'opinió de diferents col·lectius de la Pilota Valenciana', l'organització de jornades de divulgació en centres escolars i diferents publicacions sobre la Pilota Valenciana.

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport aportarà durant 2016 un total de 30.000 euros a fi de col·laborar econòmicament amb la Universitat de València en les despeses ocasionades per la posada en marxa de la càtedra i les activitats abans mencionades. Per la seua banda, la Universitat de València desenvoluparà el programa d'activitats acordat i es farà càrrec dels mitjans humans i materials.

Així mateix, el conveni estableix la creació d'una comissió mixta de seguiment i control, formada per tres membres de cada entitat, encarregada de la planificació, execució i avaluació de les actuacions. També li correspondrà proposar la persona que regentarà la càtedra, el nomenament de la qual correspondrà al rector de la Universitat.

Destacats