La Generalitat garantirà la ventilació de les aules subministrant 8.000 purificadors

Segons Marzà, "els centres educatius valencians han rebut una guia específica per a la ventilació, amb indicacions més detallades per a saber com han d'actuar per a reduir els riscos"

Guardar

Niños entrando al colegio en Paterna
Niños entrando al colegio en Paterna

La Generalitat Valenciana ha anunciat aquest dilluns que se subministraran un total de 8.000 purificadors d'aire per a garantir l'adequada ventilació de les aules dels centres educatius de la Comunitat Valenciana. A la província de València es beneficiaran de la mesura els 958 col·legis i instituts públics.

La ventilació de les aules ja es realitza d'acord amb el que determina el protocol de protecció i prevenció enfront de la transmissió i el contagi del SARS-CoV-2 per a centres educatius que impartisquen ensenyaments no universitaris en el curs 2020-2021, mantenint les aules permanentment ventilades.

A la província de València es beneficiaran de la mesura els 958 col·legis i instituts públics

No obstant això, de cara a l'arribada de l'hivern i quan no siga possible ventilar per medis naturals les aules, és necessari establir sistemes mecànics de purificació i filtratge de l'aire que, en concurrència amb altres mesures de prevenció, permeten el desenvolupament de l'activitat docent presencial.

Per això, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha iniciat el subministrament als centres educatius sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana 8.000 purificadors equipats amb filtres HEPA H13 aptes per a aquelles aules que s'han hagut d'habilitar i que no tenen suficient ventilació natural.

La ventilació, "element clau"

Així, en el marc de la presentació de l'actualització de les mesures en els centres educatius per a la prevenció de la Covid-19, el president Ximo Puig ha subratllat que la ventilació "és un dels millors actius que tenim enfront de la pandèmia i a l'escola garantirem la ventilació més adequada que ens pot ajudar a donar més seguretat a tots els espais educatius".

El cap del Consell ha assenyalat que l'estratègia valenciana enfront de la pandèmia "sempre ha tingut en compte el factor ventilació i quan ningú parlava a Espanya d'això, nosaltres vam pensar que era un camí encertat".

Ximo Puig destaca que la Generalitat garantirà la ventilació necessària a les aules per a donar "la màxima seguretat" als espais educatius

"Crec que la ventilació és un element clau, sobretot la natural, que en la majoria dels espais educatius és possible de la manera que ha plantejat el protocol, però hi ha llocs que necessiten tecnificació específica per a garantir la puresa de l'aire. D'aquesta manera, es fa un pas més per a garantir la màxima seguretat a les aules", ha afegit Puig.

El president ha agraït "el treball enorme" que s'ha realitzat durant tot l'estiu per part de la comunitat educativa per a preparar d'una manera "tan efectiva" la tornada a escola amb "les garanties i els resultats que s'estan donant".

Per part seua, Vicent Marzà, conseller d'Educació, Cultura i Esport, ha avançat que "els centres educatius valencians han rebut una guia específica per a la ventilació, amb indicacions més detallades per a saber com han d'actuar per a reduir els riscos". En aquest estudi "es posa especial èmfasi en la ventilació natural de les aules, que és la més efectiva. També assenyala per als casos puntuals en què poguera existir dificultat de ventilació natural, l'ús d'algun dispositiu de purificació d'aire".

En concret, el conseller d'Educació ha advocat perquè les aules "han d'estar permanentment ventilades. Quan la temperatura exterior o la meteorologia no ho permeta, segons indiquen les persones expertes, cal obrir portes i finestres cada 25-30 minuts durant 3-5 minuts de ventilació. Així mateix, es realitzarà ventilació creuada durant 5 minuts per a garantir la màxima renovació d'aire en canvis de classes i pauses per a descansos durant".

Purificadors d'aire portàtils

Els purificadors d'aire amb filtres HEPA H13 són aptes per a aquelles aules que s'han hagut d'habilitar i que no tenen suficient ventilació natural.

Aquests equips tenen com a missió fer circular l'aire de l'estada a través de filtres formats per fibres molt eficients que retenen els virus, bacteris i altres partícules en suspensió com a pols i pol·len.

Com aquests equips garanteixen un filtratge eficient de l'aire de l'aula en el termini aproximat d'una classe, poden ser utilitzats de manera alternativa per dues aules, amb el que es garanteix el filtratge d'ambdues.

Guia per a la ventilació

La Generalitat ha participat amb experts i investigadors de l'Institut de Diagnòstic Ambiental IDAEA-CSIC i tècnics de l'Associació MESURA en la redacció de la "Guia per a ventilació en aules". La guia mostra com s'han de ventilar les aules per a reduir el risc de contagi per Covid-19 per via aèria, per la qual cosa dona pautes per a la correcta ventilació de les aules, segons el volum que s'haja de ventilar, el número i l'edat dels ocupants i l'activitat realitzada.

Els purificadors d'aire amb filtres HEPA H13 són aptes per a aquelles aules que s'han hagut d'habilitar i que no tenen suficient ventilació natural

Es considera que en períodes de fred, es recomana disposar de roba d'abric còmoda, així com seguir les instruccions que s'apunten en aquesta guia per a equilibrar una ventilació adequada amb una temperatura confortable a les aules.

Així mateix, indica que si la ventilació natural no és viable a causa de condicions meteorològiques adverses, es podran implementar solucions mitjançant la purificació d'aire.

Igualment, es proposa obrir portes i finestres que donen a espais interiors del centre pot comportar un augment del soroll a les aules, mentre que és preferible reduir el soroll en els espais comuns a tancar portes i finestres.

Destacats