La Generalitat destina 7,7 milions al concurs d'ajudes per a fomentar el parc d'habitatges en lloguer assequible

El departament de Dalmau fixa tres exigències "mínimes": per a 25 anys, qualificació energètica i preu màxim de renda segons ingressos

Guardar

dalmau
dalmau

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha presentat aquest dilluns el primer concurs d'ajudes a la promoció d'habitatges en lloguer, dotat amb 7,7 milions d'euros, amb el qual s'inicia "un nou període de construcció d'habitatge protegit en lloguer assequible" en la Comunitat Valenciana.

Aquest concurs s'emmarca en el Programa de Foment del Parc d'Habitatges en Lloguer del Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021. L'objectiu és finançar la promoció d'habitatges de nova construcció, aquelles procedents de la rehabilitació d'edificis, així com habitatges que van ser paralitzades i que ara es reprenguen les obres per a completar la seua finalització. Totes elles han de cedir el seu ús o destinar a l'arrendament a preu limitat, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Martínez Dalmau ha destacat la importància d'aquest dia perquè fa més de nou anys "l'Institut Valencià d'Habitatge (IVVSA) va signar la paralització de tota activitat de construcció d'habitatge protegit", un temps en el qual la Generalitat "no comptava amb una política social definida", la qual cosa ha provocat "la manca de cases que puguen donar resposta a les persones més vulnerables".

Segons ha recordat el vicepresident, en els anys seixanta a Espanya "es va gestar el 'virus de l'especulació immobiliària', una malaltia crònica que va dir 'suficient' en aquell fatídic 2008" i que va fer que "mentre a Europa es construïren cases destinades majoritàriament al lloguer, ací ens dedicàrem a vendre-les, perdent els diners públics invertits".

Per a fer front a aquest "dèficit" d'habitatge en lloguer assequible, el Govern del Botànic "ha vençut a aquest virus" i la seua prioritat ara és aconseguir 32.000 habitatges destinats a lloguer assequible en els pròxims 10 anys, tal com s'estima el Pla Hàbitat 20-30. Per a això, "volem revertir aquest model privatitzador del dret a l'habitatge que ha ofegat a milers de famílies", ha recalcat Martínez Dalmau.

"EXIGÈNCIES MÍNIMES"

La convocatòria d'ajudes, que serà per concurrència competitiva per a persones, administracions, empreses, fundacions o cooperatives, ha incorporat una sèrie d'"exigències mínimes".

Entre elles, Martínez Dalmau ha destacat tres: "Els habitatges, segons es preveu uns 300, es destinaran al lloguer durant un mínim de 25 anys; hauran de tindre una qualificació energètica mínima per a fomentar una construcció sostenible i s'ha fixat un preu màxim de renda de lloguer, tenint en consideració els ingressos de la unitat de convivència".

En la presentació del concurs, també han intervingut el secretari autonòmic d'Habitatge, César Jiménez, i la directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga.

REQUISITS D'ACCÉS

De manera complementària a les modalitats d'ajudes proposades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i contemplades en el Pla Estatal, la Generalitat afig ajudes a càrrec seu mitjançant la proposta d'una nova modalitat enfocada a cobrir les necessitats d'habitatge d'unitats de convivència amb ingressos reduïts.

Les diferents modalitats, A, A+ i B, suposen ajudes directes proporcionals a la superfície útil de cada habitatge de fins a un màxim de 350 €/m², 490 €/m² i 300 €/m² de superfície útil d'habitatge. La quantia màxima d'aquesta subvenció no podrà superar el 50 per cent de la inversió, amb un límit màxim de 36.750 euros, 51.450 euros i 31.500 euros per habitatge, segons la modalitat desenvolupada. Les quanties de les ajudes resultaran inversament proporcionals al nivell de renda dels seus habitants futurs.

Les sol·licituds es valoraran d'acord amb criteris objectius relatius a ubicació de les promocions en àrees amb necessitat d'habitatge, perspectiva de gènere, augment del termini de vinculació al règim de lloguer o cessió d'ús, propostes innovadores que milloren la qualitat edificatòria del parc, així com la qualitat de vida dels seus futurs habitants i percentatge que es dedique a habitatges inclosos en la modalitat A+.

D'aquesta manera, es pretén seleccionar, d'entre totes les propostes presentades, "aquelles amb major grau de necessitat d'implantació, rigor i compromís en el seu plantejament".

Els habitatges que puguen accedir a aquestes ajudes poden ser de titularitat pública o privada; es destinaran a lloguer o cessió d'ús per a domicili habitual i permanent de les persones arrendatàries; hauran d'estar lliures d'inquilins i ocupants per qualsevol títol; hauran de tindre qualificació energètica mínima B.

Quant al termini de les obres, serà com a màxim de 30 mesos des de la concessió de l'ajuda, 36 mesos si són més de 50 habitatges i, en cas d'actuacions de rehabilitació o represa d'obres, de 24 i 30 mesos respectivament.

Destacats