La Generalitat desitinarà cinc milions d'euros a agilitzar els tràmits de les multes

Les sancions relacionades amb la Covid-19 han provocat que fins hui hagen 81.000 denúncies sense tramitar

Guardar

Control Policial Cullera
Control Policial Cullera

La pandèmia del coronavirus està atraient més problemes dels esperats en un primer moment com poguera ser l'assistència mèdica o el ritme de vacunació. Complir amb els tràmits de totes les multes que s'han imposat relacionades amb la infracció de normes relacionades amb la Covid-19 no està sent tasca fàcil, i per a això la Generalitat destinarà cinc milions d'euros més en un pla de xoc centrat a fer front a les multes. Segons fonts de la Conselleria de Justícia, s'han interposat fins a 94.000 multes des del període de Falles de 2020.

El problema, per tant, radica en la falta de personal necessari per a poder tramitar aquest al·luvió de denúncies, ja que fins al moment està sent insuficient. Fins a nou de cada deu sancions relacionades amb la Covid-19 segueixen sense cobrar-se. Des que va arrancar la normativa de sancions a l'estiu, la plantilla va augmentar fins als 21 funcionaris, un número que s'ha vist escàs a l'hora de solucionar el problema. Amb la inversió prevista, es contractaran 52 funcionaris, més del doble de la plantilla actual.

Cal recordar que la tramitació de sancions recau sobre el Servei d'Espectacles i Establiments Públics, que depén de la Secretaria Autonòmica de Seguretat i Emergències. Abans de la pandèmia estava preparat per a absorbir entre 250 i 300 denúncies a l'any, unes xifres molt per davall del que es demanda en aquests moments.

La finalitat de Justícia és agilitzar el procés administratiu existent entre la denúncia del policia al ciutadà i el moment en el qual li arriba a l'infractor la sanció específica, ja siga per no posar-se la mascareta, incomplir el toc de queda nocturn, festa il·legal o infracció contra el tancament perimetral. Segons aquest organisme, el nombre de denúncies ha crescut de manera "espectacular" des que entrara en vigor el règim sancionador el 25 de juliol.

No obstant això, per a entendre la gravetat del problema cal posar en context el procés. De les 94.000 denúncies dels diferents cossos policials de la Comunitat Valenciana, s'han registrat menys de 13.000, per la qual cosa hi ha al voltant de 81.000 sancions pendents de tramitar. De la mateixa forma, d'aquestes 13.000 sancions introduïdes en el sistema s'han iniciat 5.440 expedients i s'han acabat 1.323, és a dir, casos en els quals a l'infractor ha comunicat la multa final. D'aquests, només 814 persones han pagat la seua multa a la Generalitat.

Amb la finalitat d'agilitzar aquests tràmits com més prompte millor, l'últim pas és un pla de xoc dotat amb 5,3 milions d'euros i que comporta dues decisions: contractar una empresa especialista en gestió de multes i ampliar el servei autonòmic amb 52 persones més: 25 tècnics jurídics, 10 administratius i 17 auxiliars.

Destacats