La Generalitat demana als agricultors augmentar la seguretat en la realització de cremes imprescindibles i cercar alternatives

Guardar

AGRIC_quemador_01
AGRIC_quemador_01

El Consell demana als agricultors augmentar la seguretat en la realització de les cremes de restes de podes i cercar alternatives com la seua trituració i utilització com a llenyes en xemeneies, paellers o biomassa.

En el marc dels consells en matèria de prevenció d'incendis forestals emesos per als agricultors, la conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural indica que per a dotar de major seguretat a aquesta pràctica, en cas de resultar indispensable per les característiques del cultiu, s'ha de fer una franja de seguretat al voltant de la crema, respectar les distàncies de seguretat a la muntanya, mantenir la vigilància sobre la crema fins que les restes queden a temperatura ambient i disposar d'un xicotet dipòsit d'aigua al costat. A més, desaconsella els apilaments de grans quantitats de restes de poda en el cremador.

No obstant això, prèviament cal consultar en l'ajuntament si existeix un pla local de cremes i seguir les seues instruccions. Si el municipi no té, cal sol·licitar permís a través de l'agent mediambiental. Totes les cremes a menys de 500 metres del terreny forestal estan regulades.

Entre 1983 i 2015 al voltant del 15% dels incendis forestals han tingut origen en activitats agrícoles tals com crema de restes vegetals, cremes de marges, etc. Cada any es produeix una mitjana de 68 incendis forestals per aquestes causes.

Una anàlisi recent sobre els incendis forestals originats per treballs agrícoles, referent a les comarques dels Serrans i El Racó de Ademús, posa de manifest que els agricultors en general compleixen amb les restriccions diàries i horàries. No obstant això, no sempre s'és conscient d'altres precaucions que s'han de considerar com la distància de seguretat entre la foguera i la muntanya.

El manteniment dels cultius llaurats en un entorn forestal prevé a la mateixa explotació agrícola de veure's afectada per un incendi i crea oportunitats de control sobre l'avanç de les flames per representar àrees de discontinuïtat de material combustible.

A més, els camins i punts d'aigua per a reg agrícola poden convertir-se igualment en infraestructures d'oportunitat en el cas de produir-se un incendi forestal.

Destacats