La Generalitat aplica els tractaments terrestres contra la mosca de la fruita en zones citrícoles

Guardar

Fly_October_2008-4
Fly_October_2008-4

La Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural està aplicant els tractaments terrestres col·lectius contra la població de la mosca de la fruita en les zones citrícoles de la Comunitat Valenciana, en el marc de l'estratègia davant la Ceratitis capitata.

A causa, en part, al descens de producció en la campanya citrícola 2015/2016 amb menor quantitat de fruita en l'arbre sobre la qual puga reproduir-se la mosca de la fruita, els nivells de plaga en aquestes dates són els més baixos dels últims anys. No obstant això, és important seguir alerta perquè les altes temperatures són favorables al desenvolupament de la plaga.

Així, la conselleria segueix emprant un total de 28 vehicles tipus quad, adaptats al trànsit per les explotacions i equipats amb dispositius de polvorització. Els insecticides utilitzats per als tractaments a parxeo són el Lambda Cihalotrin en mescla amb proteïna hidrolitzada o Spinosad.

Els tractaments a parxeo produeixen un menor impacte sobre els organismes beneficiosos, ja que solament es polvoritza una cara de l'arbre amb l'insecticida barrejat amb un atraient específic per a la mosca. Els tractaments es dirigeixen a les plantacions que presenten fruita susceptible de ser atacada per aquest insecte en totes les zones citrícoles, i les aplicacions se centren en els focus on la mosca presenta major incidència, així com per a protegir la fruita de les plantacions amb varietats extra primerenques de cítrics que vagen entrant en maduració.

A més, la conselleria també reparteix gratuïtament el producte fitosanitari perquè els agricultors puguen efectuar els seus tractaments a parxeo en les varietats extra primerenques i primerenques de cítrics. En aquests moments, ja s'ha realitzat el repartiment per a estes, i està obert el període de sol·licitud de producte per a les varietats primerenques de cítrics fins al 23 de setembre.

Per a extra primerenques ja s'han repartit prop de 3.100 litres de producte, que servirà per a realitzar tractaments de parxeo en més de 9.500 hectàrees de cítrics, amb l'objectiu de reduir poblacions de mosca i protegir la fruita.

Com en anteriors campanyes, enguany, durant els mesos de juliol i agost, la conselleria ha col·locat prop de 19.000 paranys de Ceratitis capitata en unes 14.000 figueres i fruiteres disseminades repartides per prop de 170.000 hectàrees de cultiu de la Comunitat. Durant els mesos d'estiu la plaga és capaç de reproduir-se en les figueres aïllades que hi ha entre les plantacions de cítrics i les utilitza de reservori per als atacs posteriors als cítrics.

Enguany s'ha realitzat el repartiment de paranys als agricultors que tenen plantacions de fruiteres d'os, figueres, caqui, raïm de taula i varietats extra primerenques de cítrics, tant en cultiu ecològic com a convencional. La novetat d'enguany és que s'han repartit els paranys per a tota la Comunitat Valenciana, sense distinció de zones.

La Conselleria reparteix el 50% de les necessitats de paranys, només a aquells agricultors que justifiquen la compra de l'altre 50%.

En total s'han repartit prop de 265.000 paranys, que amb l'aportació dels agricultors permeten protegir unes 10.600 hectàrees. A més, amb l'ocupació de trampes massives es pot reduir la quantitat d'insecticida necessària per a controlar la plaga per mitjançant polvorització convencional en més d'un 96% el que permet que la Conselleria acomplisca a la resolució de les Corts sobre reducció de l'ús de plaguicides i promoció de l'agroecologia a la Comunitat Valenciana.

La conselleria també està informant setmanalment als agents interessats dels mapes i zones de risc de la Comunitat Valenciana. Aquests mapes de risc s'obtenen tenint en compte el nivell de plaga, la tendència, la densitat de les diferents varietats de cítrics en funció de l'època, i tenen caràcter orientatiu.

Les actuacions de la conselleria serveixen per a reduir els nivells de població, i és imprescindible que cada agricultor realitze tractaments en els seus camps amb varietats receptives per a una efectiva protecció de la fruita.

En funció dels nivells de risc, la conselleria també disposa de la possibilitat de realitzar tractaments aeris col·lectius mitjançant avió i helicòpter que permeten actuar amb agilitat davant repunts puntuals dels nivells de plaga.

Destacats