La Generalitat agraeix el treball i esforç de les dones per a aconseguir una igualtat real en la societat

Els Premis Isabel Ferrer de la Generalitat han reconegut a Carmen Alborch, les dones pescadores del Palmar i Neus Albertos per la seua lluita per la igualtat efectiva entre dones i homes

Guardar

Premios Isabel Ferrer 2017
Premios Isabel Ferrer 2017

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha agraït el treball i l'esforç de totes les dones que, "moltes vegades des de la incomprensió", han fet possibles els avanços socials en matèria de gènere.

El President ha afirmat que, encara que totes les desigualtats són "ferides terribles", cap és "tan absurda, ridícula, incomprensible i irracional com la que separa a homes i dones".

Així s'ha expressat el cap del Consell durant el lliurament de guardons de la XIX edició Premis 'Isabel Ferrer', celebrada amb motiu del Dia Internacional de la Dona. L'acte ha tingut lloc en el Palau de la Generalitat i en ell han participat el President de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra.

Carmen Alborch, les dones pescadores del Palmar i Neus Albertos han sigut les guanyadores d'este reconeixement que el Consell concedeix a tres persones o entitats que han destacat en la lluita per la igualtat efectiva entre dones i homes.

"Som un govern que no es dedica a fer grans castells de focs artificials, però a mi m'honra poder presidir i participar d'un govern que és el primer paritari de la història" de la Comunitat Valenciana, ha afirmat Puig, qui ha assegurat que per eixe motiu l'actual Consell treballa "des de la senzillesa, des de la humilitat, des de la dificultat de qui sap que sempre cal lluitar per a avançar", valors que el President ha qualificat d'"intrínsecs" a l'ADN de l'actual Govern valencià.

Per la seua banda, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha reclamat "igualtat real" per a les dones en la societat. "Tenim la igualtat legal", però la que "ens fa sentir part de la societat que es construeix entre tots, eixa encara no l'hem aconseguit", ha advertit.

En este sentit, ha volgut reconéixer el paper i la lluita de les guardonades amb el premi Isabel Ferrer pel seu treball per aconseguir una "igualtat real", que és el lema de la campanya institucional del 8 de Març que la conselleria ha triat per a enguany. Oltra ha explicat que esta promoció se centra en les "desigualtats reals i quotidianes" i persegueix "la implicació de la societat".

La vicepresidenta, a més, ha advocat per la "corresponsabilitat" per a aconseguir una societat d'"igualtat real" en la qual, a més d'equiparar salaris i ocupar càrrecs executius, les dones aporten "el valor afegit" d'entendre el món com a "espais compartits, col·laboratius i horitzontals".

Les guardonades han sigut triades per un jurat presidit per la directora general de l'Institut de les Dones i per la Igualtat de Gènere, María Such, entre les propostes realitzades per entitats feministes de la Comunitat Valenciana, que han participat activament en el procés de proposició de candidates.

El Govern valencià va instaurar els Premis Isabel Ferrer en 1999 en commemoració a esta professora castellonenca que va contribuir a la promoció educativa de les xiquetes amb la creació de la Casa de l'Ensenyament de Castelló en el segle XVIII. Esta va ser la primera escola d'ensenyament gratuït per a xiquetes sense recursos econòmics promoguda a la Comunitat Valenciana.

Guardonades 2017

Carmen Alborch Bataller. Naix a Castelló de Rugat en 1947, estudia dret en la Universitat de València, per la qual és doctora, i exerceix com a professora titular de Dret Mercantil. Al desembre de 1984 va ser triada degana de la facultat de dret, i va dirigir l'Institut Valencià d'Art Moden (IVAM) des de 1988 fins a 1993, any en el qual va ser nomenada ministra de Cultura.

Es tracta d'una de les veus i rostres més significatius en la història de moviment feminista valencià recent i la seua col·laboració amb els col·lectius feministes és molt àmplia. Forma part de Dones Universitàries i de l'Assemblea de Dones de València i, a més, des de fa més de 25 anys pertany al col·lectiu estatal 'Tertúlia de dones' i és promotora de la plataforma 'Cultura per la igualtat. Cercle feminista'.

És autora de nombrosos articles sobre cultura, política i feminisme, ha escrit diversos llibres sobre estos temes i ha participat en fòrums sobre drets de les dones, feminisme i igualtat.

Els dons pescadors del Palmar. En 1987 es va fundar en El Palmar la Delegació local de Mestresses de casa i consumidors Tyrius. Es va fundar amb l'objectiu d'unir a les dones sota una plataforma femenina que formara i informara i per a atendre i defensar interessos comuns. Després de realitzar activitats lúdiques, culturals i de formació, van veure la necessitat de corregir una desigualtat patida des que es fundara la comunitat de pescadors del Palmar: la discriminació per raó de sexe o gènere.

En 1994 les dones van considerar que havien de reivindicar el dret a la pesca en igualtat de condicions que els homes. Van intentar solucionar la situació discriminatòria per mitjà del diàleg, però es van veure en la necessitat de recórrer a la via judicial. Finalment, en 2008, van aconseguir en tots els estaments judicials una sentència favorable.

Actualment qualsevol persona descendent de pescador que és o ha sigut membre de la comunitat de pescadors del Palmar, pot accedir a un lloc de pesca, heretar i transmetre uns drets que estaven reservats solament a la descendència masculina.

Neus Albertos. Es tracta d'una de les dones pioneres a preparar projectes de formació per a institucions municipals i autonòmiques amb perspectiva de gènere. Ha realitzat treballs sobre apoderament, canvis en els paradigmes patriarcals i misògins.

A més, és alumna destacada de Marcela Lagarde, antropòloga reconeguda en l'àmbit internacional, en la qual s'ha inspirat per a transmetre un feminisme humanista.

Destacats