La disminució de la incidència acumulada permet una relaxació de les restriccions

La Comunitat Valenciana ha passat en un mes de 1.550 a 155 casos per cada 100.000 habitants

Guardar

hospital-lafe
hospital-lafe

La Comunitat Valenciana afronta els últims dies amb les mesures restrictives severes que han portat a la ciutadania a viure en un semiconfinament des d'inicis de gener, quan es van aplicar per a tractar de frenar l'avanç de la tercera ona de la Covid-19.

La tendència a la baixa de les xifres de contagis i la millora de diferents indicadors ha propiciat una relaxació de mesures després de viure les setmanes més dures des de l'inici de la pandèmia.

De fet, la dada que ha permés establir una relaxació en les restriccions és la millora de la incidència acumulada. En els últims 14 dies aquesta dada està en descens en la Comunitat Valenciana i ha baixat ja dels 200 casos per cada 100.000 habitants. En concret, se situava ahir en 155,82 casos.

Així, la Comunitat Valenciana ha passat de liderar fins al passat 15 de febrer la incidència més alta d'Espanya a estar ja per davall de la mitjana estatal. Fa un mes se situava en 1.550 casos.

Concretament, la incidència ha baixat 48 punts des del dilluns, quan va abandonar per primera vegada des del 16 de desembre la situació de risc extrem en baixar a 224 casos. La Comunitat Valenciana frega actualment el llindar dels 150 casos, que permetrà eixir de la zona de risc alt.

OBJECTIU: 50 CASOS

Malgrat aquesta bona notícia, la batalla contra el coronavirus està encara molt lluny de ser guanyada. L'objectiu de baixar d'una incidència acumulada de 50 casos que manté el Ministeri de Sanitat i que reclamen la majoria d'experts d'acord amb els estàndards europeus, queda encara molt més llunyà, sobretot si es té en compte la creixent amenaça de la soca britànica, més contagiosa i present en diverses comunitats autònomes.

En aquest sentit, la ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, instava el dilluns a "no abaixar la guàrdia" malgrat la "bona tendència" de la tercera ona. Montero demanava a les diferents autonomies no accelerar la desescalada fins que la incidència a 14 dies per 100.000 habitants no se situe per davall de 50.

El conjunt d'Espanya es troba aquests moments en 217 casos, abandonant també la situació de risc extrem.

PRESSIÓ HOSPITALÀRIA ELEVADA

Malgrat aquesta millora de les dades, la pressió hospitalària continua sent molt elevada, fruit de la gran virulència d'una tercera ona que continua fent-se notar: el nombre elevat de contagis fa unes setmanes repercuteix en un nombre elevat de pacients setmanes després, pels propis temps de la infecció vírica.

Per tant, i malgrat que es tracta d'una xifra que també tendeix a la baixa, l'ocupació de les UCI segueix en risc extrem amb un percentatge del 29,66%, a quatre punts de baixar a risc alt, establit en el 25%. En aquests moments hi ha 323 pacients ingressats.

Un cas similar és el de les morts, que han continuat registrant dades elevades malgrat el descens de contagis pels temps de la pròpia malaltia. La Comunitat Valenciana suma 6.553 defuncions des de l'inici de la pandèmia, 3.578 únicament entre l'1 de gener i el 24 de febrer, superant tots els morts per Covid-19 en el 2020, quan es van registrar 2.975 decessos.

El percentatge d'ocupació de llits hospitalaris per pacients covid també segueix en descens i ha eixit de la zona de risc alt en baixar del 10%. Fa una setmana estava en el 15,17% i va ser el divendres quan va abandonar el risc extrem. Concretament, en aquests moments hi ha 1.155 pacients ingressats.

ESPERANÇA EN LA VACUNACIÓ MASSIVA

Ximo Puig avisava en la seua compareixença que la desescalada serà "lenta, prudent i progressiva" i recordava que "relaxar mesures no significa relaxar activitats, sinó, tornarem arrere". Des de la Generalitat Valenciana es treballa amb cautela per a evitar un retorn a les restriccions que deixaria ferida de mort l'economia valenciana.

El manteniment de les mesures, malgrat que es revisarà durant les pròximes setmanes, té com a objectiu mantenir unes certes restriccions fins que passe la Setmana Santa. Des de la Generalitat demanen que totes les comunitats autònomes i el Govern arriben a un acord en el Consell Interterritorial de Sanitat per a limitar la mobilitat durant aquestes dates.

Precisament, en la primera setmana d'abril està previst l'inici de la vacunació massiva, amb l'objectiu de permetre una certa normalitat a partir d'estiu. El Consell pretén que comence l'1 d'abril en 161 municipis, això sí, sempre que les farmacèutiques complisquen amb l'enviament de dosis pactades.

D'aquesta manera, en els 16 municipis de més de 50.000 habitants hi haurà diversos punts de vacunació, com els hospitals de campanya de les tres grans ciutats, així com uns altres que es puguen definir; mentre que, per als municipis de menys de 50.000 habitants, que es concentrarà en 145 localitats, habilitaran punts en les capitals de comarca i altres que es puguen definir.

Arxivat a:

Destacats