La DANA dóna pas a una situació "més optimista", sense pujades del Segura i el trencament del bri "controlat"

Guardar

Dolores Inundaciones Ayuntamiento de Dolores
Dolores Inundaciones Ayuntamiento de Dolores

La Generalitat valenciana, la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana i la Unitat Militar d'Emergències (UME) han enviat un "missatge de tranquil·litat" davant el temporal i han assegurat que la "situació és cada vegada més optimista", ja que no s'esperen noves pujades del riu Segura i el trencament del Bri a Almoradí (Alacant) està "controlada".

Els organismes responsables de la coordinació i resposta davant les emergències en la Comunitat Valenciana han cridat a la "tranquil·litat" davant les "possibles informacions errònies que estan circulant sobre les conseqüències i l'estat actual del pas de la Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA)".

Les administracions han informat que Oriola (Alacant) ja no es troba incomunicada, que la Confederació Hidrogràfica del Segura ha confirmat la baixada del cabal del riu i que no s'espera una nova pujada.

Els efectius d'emergències continuen treballant en la reparació dels danys provocats en diferents punts del recorregut, però "la situació és cada vegada més optimista", han insistit.

A més, han subratllat que el Centre de Coordinació d'Emergències ha posat fi a la preemergència per pluges i tempestes en tota la Comunitat. Així, es manté l'emergència en Situació 2 per inundacions a Oriola i en Situació 1 a la província d'Alacant. També es manté l'emergència Situació 1 a la Vall d'Albaida i La Costera, a la província de València.

SITUACIÓ A ALMORADÍ I DOLORES

S'ha desallotjat a una part de la població d'Almoradí i a part dels veïns de Dolores (Alacant). En el cas d'Almoradí ja s'ha restablit la llum i es treballa a retornar el subministrament d'aigua potable. En Dolores encara no tenen llum ni aigua, però sí línies de telèfon fix i mòbil.

Les administracions han recalcat que des de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) asseguren que la situació en l'embassament de Santomera està estabilitzada. I respecte a la presa El Bri, el primer trencament ja està reparada i actualment s'està treballant a solucionar la segona, que ha tingut lloc en un altre punt diferent de la primera, però que està controlada.

El Ministeri de Defensa ha mobilitzat a les unitats del Comandament d'Operacions Especials (MOE); i l'UME manté sobre el terreny a més de 600 militars de totes les Forces Armades amb mitjans especialitzats.

La Delegació de Govern aconsella a la població al fet que "extreme les precaucions i seguisca les recomanacions dels equips d'emergència". Al costat dels efectius de l'UME, en la zona treballen més d'un miler d'efectius de la Guàrdia Civil que durant la jornada d'aquest diumenge han efectuat més de 1.900 rescates/ auxilis.

En els últims cinc dies, l'Institut Armat ha auxiliat a més de 3.000 persones en les zones afectades per la DANA a la Vega Baixa. A més, també s'han desplaçat mig miler d'efectius de la Policia Nacional que han col·laborat amb nombroses intervencions en les tasques de rescat i ajuda a la població.

Les administracions implicades en aquesta emergència han insistit en el seu "màxim compromís amb la resolució de totes les incidències importants" i han demanat "serenitat i confiança en els serveis d'emergències".

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, dependent de la Conselleria de Justícia, Interior i Funció Pública, continua treballant en l'atenció directa de les emergències a través del telèfon 112; donant assistència i facilitant les necessitats bàsiques a tots els afectats; rescatant, desallotjant o donant consells preventius i fent el seguiment de la crescuda del Segura i dels diferents trencaments i desperfectes.

Tot això a través de centenars d'efectius dels Consorcis de Bombers, bombers forestals, efectius de Protecció Civil, policies locals i autonòmics, Creu Roja i els Servei de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament (SPEIS).

Destacats