La Comunitat Valenciana té "una transmissió comunitària no controlada i sostinguda amb pressió creixent sobre el sistema sanitari"

Pugen un 89% els ingressos i un 71% les UCI en dues setmanes i AP atén més 7.000 casos sospitosos diaris, el 7% d'ells positius

Guardar

camas hospital campaña
camas hospital campaña

La Conselleria de Sanitat ha justificat les noves restriccions adoptades en la Comunitat Valenciana en què es constata uns nivells d'ocupació hospitalària que "poden excedir les capacitats del sistema sanitari": un 89% més d'ingressos i un 71% en UCI des del passat 4 de gener.

Així, figura en la resolució de la conselleria publicada aquest dimecres en el DOGV, per a decretar les noves limitacions, entre elles el tancament de l'hostaleria excepte menjars per a portar, l'avançament del tancament del comerç no essencial a les 18.00 hores i el tancament de totes les instal·lacions esportives excepte per a professionals, que entraran en vigor per un període de catorze dies naturals des de les 00.00 hores del dia 21 de gener.

En aquest sentit, ha explicat que les mesures adoptades en l'últim mes no sols no han suposat una contenció o reculada de la transmissió comunitària del SARS-CoV-2, sinó que s'ha incrementat i estem en nivell d'alerta 4 amb "tendència elevada al creixement en l'evolució de la pandèmia respecte a l'informe anterior".

Així, ha assenyalat que els informes de la Subdirecció General d'Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental i de la directora general d'Assistència Sanitària de data 19 de gener de 2021 constata en tota la Comunitat Valenciana "una transmissió comunitària no controlada i sostinguda amb pressió creixent sobre el sistema sanitari".

D'acord amb aquests informes, la incidència acumulada a 14 dies és de 1.042,11 per 100.000 habitants mentre que el passat 5 de gener, quan es van adoptar les anteriors mesures era de 394,76 casos, la qual cosa suposa un increment del 163,9%.

De la mateixa manera, la taxa de realització de les PDIA (taxa de positivitat entre totes les proves diagnòstiques d'infecció recent) és actualment de 3.222,23 per 100.000 habitants, molt per damunt del 4% establit com a límit de positivitat de les proves diagnòstiques a partir del qual el risc de transmissió es veu incrementat.

Així mateix, aquesta taxa és superior a la mitjana d'Espanya, que se situa en 2.753,47 (període del 8 al 14 de gener, Ministeri de Sanitat, informe de data 18 de gener de 2021).

A més, el nombre de casos sospitosos que acudeixen als equips d'atenció primària presenta una tendència ascendent. En concret, la mitjana de casos atesos diàriament està per damunt de 7.000, i la proporció de PDIA positives entre aquests és major del 75%, indicador considerat de risc molt alt.

Així, a data 18 de gener, el número d'ingressats als hospitals de la Comunitat Valenciana és de 4.378, i el nombre de pacients ingressats en UCI de 602, la qual cosa suposa una ocupació del 37,28% dels llits d'aguts i del 52,76% de llits UCI, enfront d'una ocupació del 20,57% i del 34,04%, respectivament, del 4 de gener, la qual cosa suposa un increment del 88,66%, i del 71,02% respectivament en les últimes dues setmanes.

Amb aquests indicadors la Comunitat Valenciana està en una situació respecte a la capacitat assistencial de nivell de risc molt alt atés que el llindar se situa en més d'un 15% per als llits d'aguts i 25% en els llits de crítics. En concret, 23 dels departaments de Salut se situen en el nivell 4, risc molt alt, i només un se situa per davall d'aquest nivell, amb un nivell de risc alt.

CONTAGIS PER CONTACTE PRÒXIM

Els estudis epidemiològics sobre el comportament de la malaltia indiquen que la majoria de les infeccions es produeixen principalment per contacte pròxim i exposicions prolongades a les gotes respiratòries que contenen el virus, així com per la inhalació d'aerosols amb partícules virals en suspensió i el contacte directe o indirecte amb secrecions respiratòries infectades.

Així mateix, la transmissió es veu afavorida en llocs tancats, mal ventilats, amb afluència de moltes persones i on no s'observen les mesures de distanciament i higiene i prevenció durant tot el temps, situació en la qual s'ha demostrat que la probabilitat de contagi és molt superior a la que es produeix en els espais oberts i molt ventilats.

Sobre aquest tema, els informes revelen que les activitats socials continuen sent el principal origen dels contagis en la Comunitat Valenciana. És "significatiu", així mateix, l'àmbit de les activitats recreatives, d'oci i temps lliure, les que pel seu caràcter de major concentració de persones, generen brots importants, especialment en la població juvenil, i major nivell de contagi i transmissió.

Per això, ha assenyalat que aquestes noves mesures persegueixen evitar la concentració de persones i amb això situacions que "puguen suposar un major risc d'exposició i transmissió" com són el tancament cautelar de determinats establiments i espais, la modificació d'aforaments en concretes activitats, el cessament d'activitats que impliquen concentració i contactes, així com mesures que minimitzen la mobilitat.

"Aquestes mesures concretes, temporals i excepcionals es consideren idònies, adequades i proporcionals amb l'actual situació que viu la Comunitat Valenciana, són mesurades exigibles i legitimades per la defensa de la salut pública i suposen un major benefici per a l'interés general en la cura de la salut pública", assenyala la resolució.

Arxivat a:

Destacats