La Comunitat Valenciana té brots actius en 167 residències i el 63% d'ells afecta a menys 10 persones

Guardar

vacunacion covid almussafes
vacunacion covid almussafes

La Comunitat Valenciana té en aquests moments brots actius en un total de 167 residències de majors i el 63% d'ells afecta a menys de 10 persones. D'aquesta manera, la meitat de centres no té contagis i encara que, hi ha 2.635 afectats, el 90% de les places està lliure de la covid.

Així, ho ha detallat aquest dijous la consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en roda de premsa per a fer balanç de la gestió en dependència, en la qual ha destacat que ja s'està vacunant a les residències amb brot --no als usuaris afectats-- i que la setmana vinent començarà a inocular-se la segona dosi en els centres en els quals a la fi de desembre es va iniciar la campanya.

D'aquesta manera, ha confiat que a la fi de febrer la situació en les residències, que ara és "molt difícil", haja "canviat sensiblement gràcies a aquesta protecció". No obstant això, ha recalcat: "Les residències no són Fort Knox, l'únic pla de xoc és acabar amb un contagi comunitari que està descontrolat perquè si no el virus acaba entrant". Així, ha recalcat que l'aparició de contagis en els centres és causa-efecte quan estan en zones amb una incidència acumulada alta.

Així mateix, ha destacat que l'índex de mortalitat en les residències de la Comunitat Valenciana és d'un 30,45% respecte al de la població en general enfront del d'altres comunitats, com Madrid o Castella i Lleó, que han superat al 50%. Oltra ha recalcat que aquestes comparatives són "un exercici macabre" perquè "cada mort és dolorosa i tots els governs volen que no hi haja", però és necessària per a realitzar una avaluació.

2.639 BAIXES MÉS QUE EN 2019

Oltra ha assenyalat que en 2020 es van registrar 2.639 baixes més del sistema de dependència que l'exercici anterior, però ha aclarit que no es poden atribuir totes a aquest efecte de la pandèmia. En primer lloc pel constant creixement del sistema --l'any passat va haver-hi 10.324 beneficiats més-- i en segon perquè encara que en la gran majoria de casos les baixes són per mort del beneficiari, pot haver-hi altres circumstàncies com el seu trasllat a altres comunitats.

Per això, ha recalcat que per a certificar els efectes del coronavirus no es poden comparar per anys les dades de baixes del sistema directament, sinó el percentatge de baixes respecte a beneficiaris. Oltra ha assenyalat que el seu departament està realitzant aquest còmput i es donarà a conéixer.

Així i tot, sí que ha confirmat que el mes de maig passat es va registrar un pic de 1.700 baixes, ja que es va recollir les dades d'abril i els últims dies de març, unes 500 per damunt que el mateix mes de l'any anterior. La mitjana sol ser de 1.200 baixes al mes, encara que sempre hi ha un pic al gener i febrer i juliol degut a la incidència de la calor i fred en els decessos d'ancians, ha explicat. En concret, en 2018 es van comptabilitzar 10.686 baixes del sistema, en 2019 es van notificar 12.070 i en 2020 un total 14.609.

Respecte a la situació de la residència de Benicalap, ha destacat que "afortunadament" els 63 afectats estan "sense símptomes greus, molts d'elles asimptomàtics", i que Inspecció analitzarà què ha passat i si s'han incomplit els protocols igual que s'estudien, al costat de Sanitat, tots els brots massius.

Arxivat a:

Destacats