La Comunitat Valenciana repeteix el seu rècord d'activitat trasplantadora en 2016

Guardar

actividad trasplantadora
actividad trasplantadora

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha presentat les dades de donació i trasplantament d'òrgans a la Comunitat Valenciana en 2016, un any que s'ha tancat repetint les xifres històriques d'activitat trasplantadora de l'any passat i amb la consolidació de la donació en asistòlia.

Tal com ha destacat Montón, "aconseguir igualar les xifres del 2015, en què batem el nostre propi rècord de donació i trasplantament, era un repte complicat. Però la solidaritat de la ciutadania, unida a la professionalitat i lliurament del personal sanitari, han fet possible que els hospitals de la Comunitat Valenciana hagen tornat a realitzar 491 trasplantaments en 2016. Açò suposa una mitjana de 4 trasplantaments cada tres dies i demostra la nostra capacitat d'innovació i de millora contínua".

Així doncs, en 2016 la Comunitat repeteix rècord històric de trasplantaments i aferma aqueix increment de quasi el 19% del nombre de trasplantaments que es va produir pel que fa a 2014. Pel que fa a l'any passat s'incrementen els trasplantaments pulmonars, cardíacs i pancreàtics i descendeixen lleument els trasplantaments renals i els hepàtics. La taxa de trasplantament per milió de població (p.m.p.) se situa prop de la taxa estatal, que per segon any consecutiu supera els 100 trasplantes p.m.p.

En total, s'han realitzat 270 trasplantaments renals (-3,91%), 135 hepàtics (-5,59%), 49 pulmonars (+40%), 29 cardíacs (+7,40%) i 8 pancreàtics (+60%). Encara que ja fora dels trasplantaments d'òrgans sòlids, 2016 ha sigut l'any en què més trasplantaments de còrnia s'han realitzat, amb un total de 345 (25 trasplantaments més que en 2015).

Dins de l'activitat trasplantadora, destaca l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe que en 2016 s'ha convertit en el centre sanitari que més trasplantaments ha realitzat a Espanya, un total de 281. A més, amb 96 trasplantaments hepàtics i 29 cardíacs, torna a ser líder nacional en aquest tipus d'intervencions. Aquest hospital també ha realitzat 99 trasplantaments renals i 8 pancreàtics.

La resta de l'activitat es reparteix entre els altres centres trasplantadors de la Comunitat Valenciana: l'Hospital General Universitari d'Alacant ha realitzat 116 trasplantaments (77 renals i 39 hepàtics), l'Hospital Universitari Doctor Peset 62 trasplantaments renals (xifra que suposa batre el seu propi rècord) i l'Hospital General Universitari d'Elx 32 trasplantaments renals (també bat el seu rècord).

"Però aquestes xifres no serien gens si no les traduïm en el que realment importa, persones que s'han beneficiat d'aquesta solidaritat i d'un treball excel·lent. De fet, hem tancat 2016 amb una reducció de les llistes d'espera per a trasplantament a la Comunitat Valenciana. Actualment, esperen un trasplantament hepàtic 41 persones, un trasplantament renal 582, un trasplantament pulmonar 29 persones i un trasplantament cardíac 12 persones; enfront de les 77, 625, 30 i 12, respectivament, de l'any passat", ha explicat Carmen Montón.

Arxivat a:

Destacats