La Comunitat Valenciana gestionarà 3.386 milions d'euros "extraordinaris" per la pandèmia entre 2020 i 2023

Malgrat que el territori valencià ha sigut beneficiat amb aquestes ajudes, no soluciona el desequilibri provocat pel model de finançament autonòmic

Guardar

Ximo Puig Maria Jesús Montero
Ximo Puig Maria Jesús Montero

La Comunitat Valenciana gestionarà, entre els anys 2020 i 2023, un total de 3.386 milions d'euros per a lluitar contra la crisi econòmica derivada per la pandèmia de la Covid-19. Es tracta d'una suma de diners addicionals a la prevista prèviament al coronavirus que arriba des del Govern central.

Unes ajudes que en la Comunitat Valenciana es divideixen en 647 milions d'euros per a empreses i autònoms, ajudes que seran gestionades per la Generalitat; 1.254 milions d'euros del fons europeu React-EU; i 1.485 milions d'euros no retornables del Fons Covid. En els dos primers fons, creats enguany, s'han establit criteris pels quals el territori valencià rebrà una suma superior a la que li correspondria per PIB o per població. En tots dos casos la Comunitat Valenciana rebrà al voltant del 13% del total de les ajudes.

Malgrat que aquesta quantitat seria equivalent a una quarta part del que es va rebre en l'exercici passat corresponent al sistema de finançament, amb el qual es van rondar els 12.000 milions d'euros, es tracta d'una xifra que no resol el problema de l'infrafinançament valencià, ja que la resta d'autonomies també han rebut ajudes directes.

15 MESOS D'ESPERA

A una setmana de complir-se 15 mesos des que Pedro Sánchez fora investit president, res ha canviat respecte al finançament autonòmic. Malgrat que Compromís va aconseguir incloure la reforma del model actual en l'acord d'investidura i el Govern es va comprometre a establir un pla durant els primers huit mesos, la realitat és que no s'espera tindre resposta a curt termini.

En aquest sentit, el seu diputat Joan Baldoví va registrar, la setmana passada, una iniciativa en el Congrés dels Diputats amb la qual pretén que la Cambra Baixa pressione a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a presentar com més prompte millor una proposta de reforma. Aquesta moció es debatrà i votarà després de Setmana Santa buscant trobar una majoria suficient en el Congrés per a obligar a Montero a escometre com més prompte millor aquesta reforma que el Govern ha anat retardant al·legant que la pandèmia del coronavirus era la prioritat.

Referent a això, en paraules a València Extra, el diputat de Compromís afirmava la setmana passada que "la Covid-19 no pot ser l'excusa" per a no avançar en el tema del finançament autonòmic, "de fet, hauria de ser el pretext per a impulsar la seua reforma d'una vegada per sempre". "Durant aquest període l'Estat ha facilitat més recursos a la nostra Comunitat, però no sols a la nostra, els ha facilitats a totes, per la qual cosa aquesta situació de desavantatge s'ha mantingut igual", recordava.

EL GOVERN ADMET L'INFRAFINANÇAMENT

El president de la Generalitat, Ximo Puig, recalcava en la seua última compareixença a Les Corts que el govern valencià "mai para a ni pararà" en l'exigència d'una reforma del finançament autonòmic, que exigeixen "ara i sempre", destacant com a novetat que el Govern central ara reconeix que la Comunitat Valenciana "és la més infrafinançada".

En aquesta línia, insistia que mentre no es condone el deute i s'aprove un nou model la diferència és que "ara tots els procediments per a ampliar el crèdit segueixen un criteri just per als valencians", com els fons Covid o els Pressupostos Generals, i reiterava que la Generalitat tracta de reivindicar el finançament "en tots els àmbits" i que és una qüestió molt complexa que no convé tant a les comunitats que estan en una bona situació econòmica.

Així mateix, Puig celebrava que el territori valencià ha aconseguit convergir en la despesa per habitants encara que això supose més deute. "I eixe deute li correspon a l'Estat espanyol: l'Estat ha d'assumir el deute que ens provoca no tindre la igualtat de condicions. Eixa és la posició de la Generalitat i la defensarem en tot moment", remarcava.

Des del Partit Popular i Ciutadans van criticar aquesta situació. Els populars, en boca de la seua portaveu Isabel Bonig, exigeixen una "data concreta" per al nou model perquè "en huit mesos no s'ha aprovat després de dos anys i mig", com es va comprometre Pedro Sánchez en l'acord d'investidura i consideren que en la seua reunió amb la ministra Montero "es va portar més com a secretari del PSPV que com a president dels valencians". Per part seua, la portaveu adjunta de Cs Ruth Merino va acusar Puig de ser "tebi" a Madrid.

Destacats