La Comunitat Valenciana és la segona regió que més ajusta el lloguer enfront de l'any passat: un 6,62%, segons pisos.com

La Covid-19 accelera el que ja començava a ser tendència i deixa arrere els increments rècord

Guardar

edificio ep
edificio ep

El pis tipus de lloguer en la Comunitat Valenciana va registrar al maig una mitjana de 121 metres quadrats de superfície i 881 euros mensuals de renda. Aquesta mensualitat va suposar un descens del 2,73% respecte a abril, la quarta més intensa d'Espanya i aconsegueix una caiguda del -6,62% respecte, a maig de l'any passat, la segona més rellevant del país, segons l'últim informe de preus de lloguer de pisos.com.

D'aquesta manera, la Comunitat Valenciana va ser la sisena autonomia amb la mensualitat més cara per als inquilins, per darrere de Madrid (1.669 €/mes), entre altres.

Si es compara amb el mes anterior, abril, totes les províncies valencianes van caure, registrant València (-5,07%) el cinqué descens més intens d'Espanya. D'un any a un altre, Castelló (4,66%) va créixer en solitari a la regió. Per part seua, València (-6,29%) va ser la quarta que més va baixar d'Espanya, i Alacant (-5,88%) la cinquena.

Amb 917 euros de renda mitjana mensual el maig de 2020, València va ser la novena província espanyola més cara per als inquilins. Alacant (886 €/mes) va ocupar l'onzé lloc d'aquest llistat. Per part seua, Castelló (596 €/mes) va ser la més assequible per als inquilins de la regió.

Mensualment, la capital de València (-5,63%) va ocupar el sisé lloc en el llistat de majors caigudes nacionals. Castelló de la Plana (0,12%) va ser la tercera capital espanyola que menys va pujar.

Enfront de maig de 2019, Castelló de la Plana (6,60%) va ser l'onzena capital espanyola que més va repuntar. Alacant (-8,18%) va ser la cinquena que més va caure del país, i València (-7,09%) l'octava.

En l'apartat de rendes mitjanes mensuals, Alacant (917 €/mes) va ser la dotzena capital més cara del país per als inquilins, mentre que València (911 €/mes) va ser la tretzena. Per part seua, Castelló de la Plana (679 €/mes) va ser la més barata de la regió.

LA COVID-19 AJUDA A DEIXAR ARRERE INCREMENTS RÈCORD

En el conjunt d'Espanya el lloguer va finalitzar el mes de maig passat amb una superfície mitjana de 116 metres quadrats i una mensualitat mitjana de 992 euros, la qual cosa va suposar una caiguda mensual del -0,30%. Interanualment, es va incrementar un 6,90%.

A poc a poc, les rendes del lloguer van deixant arrere els increments de rècord. Segons Ferran Font, director d'Estudis de pisos.com, "aquesta tendència ja era una realitat abans de l'arribada de la pandèmia, però la crisi sanitària i els problemes econòmics que està generant en el si de moltes famílies, estan accelerant els ajustos".

El portaveu del portal immobiliari indica que "de la mateixa manera que els preus de venda acusen els efectes del coronavirus, el lloguer també trasllada a les seues mensualitats les dificultats que ha portat amb si aquesta situació excepcional".

De fet, l'expert afirma que "la impossibilitat de fer front a aquesta despesa està multiplicant els impagaments, per la qual cosa considera que és de vital importància que les mesures posades en marxa per les diferents administracions es canalitzen correctament i es facen líquides al més prompte possible".

Així mateix, Font incideix en què "més enllà de les línies de crèdit, el fraccionament dels pagaments o les ajudes directes que hi haja damunt de la taula, no podem perdre de vista que l'oferta de lloguer continua emmalaltint d'una gran escassetat en unes certes ciutats, i que tots han de posar de la seua part per a traure al mercat més habitatge en arrendament. Aquesta fórmula permetria mitigar els preus, que encara són inassolibles per a determinats perfils de la demanda".

Destacats