La Comunitat Valenciana encapçala la lluita contra la pandèmia a Europa

Així ho demostren les últimes dades d’incidència acumulada i d’hospitalitzacions en UCI

Guardar

punto vacunacion masiva
punto vacunacion masiva
La pandèmia de la Covid-19 està afectant de diferent forma a les regions d'Espanya i d'Europa, un fet condicionat per les restriccions imposades en cada zona. De moment, de totes eixes regions, la Comunitat Valenciana és la que millors xifres ostenta, ja que té el menor índex d'incidència acumulada de tot el continent europeu (32,09 casos per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies) i és la comunitat autònoma que té un menor percentatge de llits hospitalaris en planta ocupats per malalts covid, amb un 1,36% de tota Espanya.Després de registrar les pitjors dades de la pandèmia en la tercera ona (després del Nadal), l'autonomia valenciana s'ha rescabalat fins al punt de començar a estabilitzar les dades a mitjan febrer. Des de llavors, la regió ha estat rondant els 100-200 casos positius diaris, la qual cosa li ha permés passar de ser una de les més afectades a portar des de fa més d'un mes amb les millors dades respecte a la pandèmia, al capdavant d'Europa. Mentre que, la mitjana espanyola registrava xifres molt superiors en comparació a les valencianes.Si bé les últimes dades registrades corresponen a dies en què l'estat d'alarma ja ha decaigut, encara es noten les restrictives mesures que el Consell va anar relaxant a partir del mes de març. Des de tancaments perimetrals en capitals de més de 50.000 habitants els caps de setmana i amb l'hostaleria tancada s'ha passat, mitjançant una desescalada "prudent" -com sempre ha recalcat el president de la Generalitat, Ximo Puig-, a una espècie de ‘nova normalitat’ en la qual ja no hi ha tancament perimetral autonòmic i el toc de queda s'ha allargat des de mitjanit fins a les 6 hores del matí.

L'hospitalització descendeix

Només d'aquesta manera s'explica que la Comunitat Valenciana lidere amb les dades més baixes quant a incidència acumulada tant a Espanya com a Europa, a excepció de la ciutat autònoma de Ceuta. A més, la regió valenciana encapçala el menor percentatge de llits d'unitats UCI, amb el 4,11% i de llits hospitalaris en planta ocupats per malalts covid, amb un 1,36%. En comparació amb aquesta última estadística, Madrid supera el 13,09% en llits de planta ocupats per malalts covid, mentre que el seu percentatge en llits d'unitats UCI ocupades ascendeix fins al 40,51%.Dimarts passat es coneixia que el nombre de persones hospitalitzades per coronavirus en les Unitats de Vigilància intensiva (UCI) de la Comunitat Valenciana s'ha desplomat un 94% enguany. La reducció ha sigut del 96,5% en les hospitalitzacions en planta. Un total de 14 hospitals de la xarxa valenciana tenen una o cap persona ingressada en estat crític per coronavirus, d'acord amb les últimes dades disponibles. Dos a la província de Castelló, cinc a València i set a Alacant.Respecte a la situació en les plantes d'hospitalització, el 25 de gener hi havia 4.777 pacients i, en l'actualitat, 168. En concret, hi ha cinc centres que tenen una o cap persona amb Covid-19 en planta: Hospital General d'Ontinyent, Hospital Verge dels Lliris, Hospital Universitari del Vinalopó, Hospital General de Requena i Hospital Universitari de Torrevieja.En l'últim mes, la reducció d'ocupació en llits UCI ha sigut del 48% (de 77 persones amb coronavirus a 40) i del 55% en planta (de 374 a 168).

La vacunació avança

Segons l'última notificació donada per Sanitat en la jornada d'ahir, la Comunitat Valenciana ha administrat un total de 2.151.712 dosis de la vacuna contra el coronavirus. Per províncies: 252.538 a Castelló, 791.955 a Alacant i 1.107.219 a València. Han rebut la pauta completa d'immunització (dues dosis per a Pfizer, Moderna i AstraZeneca; i la monodosi de Janssen) 685.949 persones.Aquest avanç de la vacunació suposa que un 16% de la població de l'autonomia valenciana tinga ja la pauta completa i que un de cada tres valencians (33%) haja rebut almenys una de les dosis. Així, Puig destacava el dimarts que el procés de vacunació va "a bon ritme" i en tan sols una setmana s'ha aconseguit la xifra rècord de 290.000 dosis inoculades. I tot, tenint en compte l'aturada dels enviaments d'AstraZeneca i Janssen, que ha interromput aquesta setmana els ritmes de vacunacions.

Arxivat a:

Destacats