L'ocupació hospitalària disminueix un 14,6% en un mes i permet als hospitals reprendre l'activitat assistencial

L'ocupació en els centres hospitalaris valencians ha passat del 79,17% a la fi de gener fins al 65,63% actual

Guardar

Personal sanitari preparat per a atendre pacients covid
Personal sanitari preparat per a atendre pacients covid

Els hospitals valencians i centres de salut han començat a reprendre de forma molt progressiva la seua activitat amb la intenció de tornar la normalitat, sempre que l'evolució de la pandèmia per coronavirus en la Comunitat Valenciana ho permeta.

En aquests moments, l'ocupació hospitalària ha disminuït un 14,6% en el període d'un mes. En concret, s'ha reduït des del 74,32% el passat 27 de gener fins a un 63,5% registrat aquesta mateixa setmana en la Comunitat Valenciana.

Eixa reducció queda reflectida als hospitals de les tres províncies. Així, l'ocupació en els centres hospitalaris valencians ha passat del 79,17% a la fi de gener fins al 65,63% actual, a Alacant, d'un 70,92% a un 61,53% i a Castelló el descens ha sigut del 66,86% a un 59,08%.

D'altra banda, el nombre de pacients hospitalitzats que estan afectats per la covid-19 també ha disminuït de manera considerable en un mes. En aquests moments, un 15,31% dels pacients ingressats tenen coronavirus mentre que a la fi de gener el percentatge era del 58,47%, la qual cosa facilita la volta progressiva a la normalitat assistencial.

Així mateix, de tots els pacients que hi ha ingressats als hospitals, el 12,57% dels quals estan en planta d'hospitalització té covid, mentre que en el cas de les UCI, aquests pacients representen el 50,6%.

Es reprenen operacions quirúrgiques que no requerisquen d'UCI

Per això, la Conselleria de Sanitat ja ha donat ordre als Departaments de Salut perquè molts dels recursos assistencials que es van reubicar per a poder assumir l'increment de pacients covid-19 puguen recuperar-se de nou i atendre les necessitats assistencials habituals dels serveis.

Des que va començar la tercera ona de la pandèmia, tots els centres hospitalaris van activar els seus plans de contingència i van prendre una sèrie de mesures per a cobrir les necessitats assistencials. De fet, els hospitals van instal·lar llits addicionals, es van reconvertir en alguns casos espais com les URPA (Unitat de Recuperació Post-Anestèsica), UCSI (Unitat de Cirurgia Sense Ingrés), zones d'acolliment quirúrgic, en llits de crítics, dotant-les de l'equipament necessari. A més, les sales com a gimnasos o espais destinats a rehabilitació...etc, es van adaptar a nivell assistencial per a acollir a pacients.

En aquests moments, ja s'estan recuperant aqueixos espais i pràcticament tots els blocs quirúrgics dels hospitals valencians han començat a realitzar intervencions quirúrgiques programades, sempre que no requerisquen ingrés en UCI, llevat que es tracte de determinades intervencions urgents o prioritàries.

Quant a les intervencions no prioritàries, es poden realitzar aquelles que no requerisquen llit UCI. També s'estan realitzant les intervencions prioritàries de Cirurgia Major Ambulatòria. A més, es poden dur a terme ingressos programats, incloent-hi aquells per a realització de proves diagnòstiques segons el pla de contingència del Departament de Salut.

Quant a consultes externes s'anirà normalitzant l'activitat en les diverses especialitats. Es podran realitzar consultes presencials d'acord amb el pla de contingència i mantenint la telemedicina per a evitar desplaçaments innecessaris dels pacients. A més, s'establiran torns escalonats per a evitar aglomeracions dels pacients.

L'objectiu de la Conselleria de Sanitat és reprendre de manera progressiva l'activitat habitual, reservant els espais d'UCI per si foren necessaris.

Arxivat a:

Destacats