L'Hospital Provincial de Castelló realitza 1.200 colonoscopias dins del pla de prevenció del càncer de còlon

Guardar

hospitalprovincial.es
hospitalprovincial.es

La Secció d'Aparell Digestiu de l'Hospital Provincial de Castelló va realitzar el passat any un total de 1.194 colonoscopias que s'emmarquen en el pla de detecció precoç del càncer de còlon impulsat per la Conselleria de Sanitat i Salut Pública a través de la Direcció de Salut Pública, amb la col·laboració dels centres de salut de les àrees 2 i 3 de la província.

El programa va donar començament a Castelló al març de 2008 i va dirigit a persones amb edats compreses entre els 50 i 69 anys, als que a través d'una carta nominal, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública dóna a conéixer esta iniciativa i els invita a participar.

Aquelles persones que accedixen reben del seu centre de salut pública el material i instruccions necessaris per a la presa de la mostra, ja que la prova d'elecció de l'estudi consistix en un test de detecció de sang oculta en excrements que es realitza en el laboratori de l'Hospital General de Castelló.

Si el resultat del test és positiu, al pacient se li realitza en l'Hospital Provincial una colonoscopia que en totes les ocasions és baix sedació.

El temps que transcorre des que es detecta que el resultat del test és positiu fins que el pacient se sotmet a l'exploració se situa en una mitjana de 40 dies.

El cap d'Aparell Digestiu, Antonio Peris, destaca que el fet de que el resultat del test siga positiu no implica una patologia maligna. De fet, en el 40,3 per cent dels casos els resultats de la colonoscopia han sigut normals i s'ha descartat malaltia. S'han trobat neoplàsies en 59 casos i pòlips en un total de 629 pacients.

La troballa d'estos pòlips -que s'extirpen en el moment de la colonoscopia- és molt important perquè s'evita que amb el temps es produïsca un càncer, destaca el doctor Peris, el qual remarca en la necessitat que la població que rep la carta es realitze el test de sang en excrements.

Així, "el programa de garbellament constituïx una bona estratègia per a disminuir l'impacte del càncer colorectal en la població, ja que les lesions detectades en estadis molt primerencs reduïxen notablement la incidència d'este tipus de neoplasias", ressalta Peris.

Destacats