L'Audiència sobreseu la causa contra dos alts càrrecs de Sanitat denunciats per falta d'EPI a sanitaris

Guardar

Sanitaris a l'hospital La Fe
Sanitaris a l'hospital La Fe

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de València ha estimat el recurs d'apel·lació de Fiscalia i ha acordat el sobreseïment provisional de la investigació oberta en el Jutjat d'Instrucció 1 de València arran d'una denúncia contra la directora general de Recursos Humans de la Conselleria de Sanitat i el director gerent del Departament de Salut d'Alacant-Hospital General per un delicte contra els drets dels treballadors, per la falta d'equips de protecció enfront de la Covid-19 dels professionals a l'inici de la pandèmia.

Segons recull la resolució, el relat de la querella que va propiciar l'obertura de diligències prèvies és una "simple relació de normes, disposicions, comunicats i sol·licituds genèriques de diferents entitats i corporacions a propòsit de les mesures de seguretat necessàries per a prevenir el contagi per Covid-19 i no integra els requisits del delicte que es pretén investigar ni de la participació que pogueren tindre els querellats", segons l'acte, facilitat pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

"El relat de la querella és tan insuficient que no permet obrir una causa penal", conclou el tribunal en el seu acte, encara que matisa que aquesta investigació "podria reobrir-se si s'aporten dades més concretes que puguen ser valorats com a indicis dels delictes la investigació dels quals es pretén", assenyala la sala.

Un grup d'advocats va presentar una denúncia contra aquesta directora general, Carmen López, i el director-gerent del departament de salut d'Alacant, Miguel Ángel García, en la qual es feia esment al personal sanitari infectat per coronavirus al març i abril i a diversos informes, comunicats i sol·licituds relacionades amb mesures de protecció.

El Jutjat d'Instrucció Número 1 de València va incoar diligències prèvies i al setembre Fiscalia va demanar el sobreseïment provisional de la causa. L'òrgan instructor el va denegar a l'octubre i el ministeri fiscal va apel·lar sostenint que el caràcter "genèric" de la denúncia al no determinar quan s'han produït els fets ni els concrets incompliments de mesures de seguretat ni treballadors afectats, entre altres arguments.

"DESPROVEÏMENT MUNDIAL"

En aquesta línia, al·legava el "fet notori" de la incapacitat del Sistema Nacional de Salut de posar a la disposició dels professionals sanitaris dels equips de protecció necessaris per una "clara situació de desproveïment mundial", un fet "notori" que, com a tal "no necessitaria ser provat".

Per contra, els querellants van impugnar amb l'al·legació de falta de previsió de l'administració i passivitat, fins al punt que, segons informacions publicades va haver-hi sanitaris que van recórrer a bosses de fem, en una situació que era "previsible i evitable des de gener de 2020".

No obstant això, la sala dona la raó a Fiscalia en entendre que, d'acord amb el Suprem, la mera afirmació d'una sospita no basta per a iniciar un procés penal i recalca la necessitat de concretar les mesures de seguretat i higiene omeses, els mitjans no facilitats, el moment temporal, centre de treball o servei on es va produir el fet i en quina mesura van estar exposats al risc els treballadors.

Afig, a més, que només hi ha dues referències als querellats en una narració d'una querella de la qual es desprén que la infracció s'hauria produït a l'Hospital d'Alacant, i en aquest cas la competència territorial seria d'allí, però amb una narració que serveix per a investigar qualsevol centre mèdic. I això provoca una investigació que, pel seu caràcter prospectiu, excedeix de l'objecte el procés penal i sotmet als querellats a una "limitació injustificada" dels seus drets a la llibertat i seguretat.

Destacats