L'ACIF Vall d’Albaida compleix 23 campanyes ajudant a la prevenció i extinció d'incendis en la comarca

olbait, Carcaixent i Terrateig han sigut alguns dels focs que han contribuït a apagar aquest estiu

Guardar

IMG-20161017-WA0007
IMG-20161017-WA0007

L'Agrupació Contra els Incendis Forestals (ACIF) Vall d’Albaida ha tancat enguany la seua vigésimotercera campanya col·laborant en la prevenció i extinció d'incendis forestals en la comarca. Una labor els membres de la qual realitzen de forma completament voluntària i altruista, amb l'ànim d'aportar el seu gra d'arena a la preservació del patrimoni natural que els envolta i combatre d'aquesta manera l'enorme impotència que senten quan les flames comencen a devorar les muntanyes.

Tots ells combinen la seua dedicació a l'ACIF amb els seus llocs de treball, que en alguns casos, encara que no en tots, estan també relacionats amb la cura del Medi ambient i la lluita contra el foc. Per açò, amb la finalitat de que la seua tasca es realitze en condicions de seguretat i resulte a més efectiva, des de l'Administració se'ls proporciona formació específica, a través de l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE).  Però el suport de les administracions públiques a la labor d'aquests voluntaris no es limita a la formació, sinó que també es tradueix en ajudes econòmiques destinades a contribuir al manteniment de l'agrupació.

Així, per exemple, aquest estiu la Diputació de València va sufragar els prop de 5.000 euros del cost de reparació del camió autobomba, la transmissió de la qual es va trencar poc abans d'iniciar la campanya i que d'una altra manera no podria haver-se utilitzat.  Pau Quilis, membre de l'agrupació des de 2007, recorda que “ja anteriorment tant la Diputació com la Mancomunitat havien destinat 6.000 euros a la renovació dels Equips de Protecció Individual dels voluntaris que ens dediquem a l'extinció, així com a la compra de material divers”. I és que el voluntari assegura que si no fora per aquestes ajudes i per les donacions de particulars, no seria possible sostenir l'activitat de l'agrupació: “simplement el manteniment dels vehicles ja suposa un important cost, al que cal sumar el material, els equips de comunicació, els vestits, i una altra sèrie de despeses que només amb les quotes dels socis no es podria cobrir”, afirma. En l'actualitat, l'ACIF Vall d’Albaida, que va iniciar la seua activitat l'any 1994, compta amb mig centenar de socis-voluntaris.

Encara que, la majoria centra la seua activitat en les labors de vigilància i informació, realitzant patrulles en dies alterns durant els mesos de major risc, dotze d'ells participen també activament en les labors d'extinció quan es produeix un incendi, “encara que sempre amb l'autorització i sota la supervisió del Lloc de Comandament Avançat”, matisa Pau Quilis.  Així ha ocorregut durant aquesta campanya en els grans focs de Bolbait, Terrateig i Carcaixent, en l'extinció dels quals van col·laborar activament. Segons explica Quilis, “com a grup de voluntaris, la nostra labor és de suport als professionals i normalment se centra en treballs de segona intervenció, encara que en ocasions, quan l'incendi és molt gran, com els d’aquest estiu, podem passar a la primera intervenció”.  Per açò, per a assegurar que el treball d'aquests voluntaris es realitza en les degudes condicions de seguretat, periòdicament participen en cursos convocats per l'IVASPE. Tal com avança Pau Quilis, la pròxima acció formativa tindrà lloc el pròxim mes de novembre, i en ella participaran 5 persones que es podran unir d'aquesta manera a les labors d'extinció en l'agrupació. Fins aleshores, i encara que en aquests moments l'activitat forestal sembla més tranquil·la, el grup de prevenció continuarà amb la feina de casa de patrulla, vigilància i prevenció. I és que enguany les condicions meteorològiques han fet que la campanya es perllongue durant tot el mes d'octubre. Així, fins al dia 31 continuaran recorrent les rutes habituals, sempre en horari de màxima alerta, per a detectar qualsevol possible conat que faça necessari alertar als serveis d'emergència i informar a excursionistes, caçadors i caminantes, per a conscienciar-los i dissuadir-los de la realització d'accions de risc.

Altres agrupacions de voluntaris 

A més de l'ACIF Vall d’Albaida, existeixen en les comarques valencianes altres entitats que també exerceixen una labor de voluntariat en matèria de prevenció i extinció d'incendis, com l'ACIF Mariola Verda, amb seu a Bocairent, ADENE Énguera, a La Canal de Navarrés, i Ràpid Auxili Aiora, en La Vall d'Aiora. A totes elles, el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez ha volgut reconèixer la seua dedicació: “La labor altruista d'aquests voluntaris i voluntàries és la millor de conscienciar a la societat que tots junts hem de fer un esforç per a contribuir al manteniment del patrimoni forestal valencià”, ha declarat.

Arxivat a:

Destacats